latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:11 ⇒ 28/11/2019 | 08:11 | Autor: RTRS

Erkić: Razočarani smo što nas niko iz MIP BiH nije kontaktirao

Albaniju je i danas popodne zatresao zemljotres jačine 5,6 stepeni. Nakon toga, uslijedio je još jedan zemljotres slabijeg intenziteta. U ovoj zemlji, koju je za dva dana, pogodilo 526 zemljotresa, Danom žalosti odaju počast stradalima. Procjenjuje se da je 30 poginulih i više od 650 povrijeđenih. Niko od devet državljana BiH nije povrijeđen.

Aktivistkinja za ljudska prava, osoba sa invaliditetom Ana Kotur Erkić iz Brčkog i Snježana Rosuljaš iz Lukavice vratile su se iz Albanije, razočarane što ih niko iz Ministarstva inostranih poslova BiH nije kontaktirao. Na pomoći su zahvalile Ministarstvu zdravlja Srpske i Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Centar Tirane u gluvo doba, na preko šest stepeni po Rihteru, nešto je što ne želim više nikad osjetiti. Nigdje - ovim riječima Ana Kotur Erkić opisala je kako se osjećala u trenutku kada ju je probudio zemljotres u Tirani, gdje je sa sedam kolega bila na Forumu za ljudska prava i prava osoba s invaliditetom.

Erkićeva kaže da ne postoji protokol o postupanju s osobama s invaliditetom u kriznim situacijama, zbog čeka je za nju i još dvoje kolega situacija u kojoj su se našli bila izuzetno neprijatna.

Ona i Snježana Rosuljaš vratile su se kućama u Brčko i Lukavicu i zahvalile republičkom Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, što su im pomogli i poslali vozilo po njih.

- Kontaktirali su nas jedino iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i kabineta srpkog člana Predsjedništva, gospodina Dodika da vide kakava nam je pomoć potrebna. Za mene je poražavajuća činjenica da zapravo niko iz Ministarstva inostranih poslova BiH nije kontaktirao državljane za koje su gotovo sigurno znali da se nalaze u Albaniji, odnosno da nismo imali nikakav kontakt zvaničnim putem, osim sa ove dvije institucije koje su prve prišle u pomoć - navodi Erkićeva.

Avionski letom iz Tirane, u popodnevnim časovima za BiH krenuli su i Dejan Lučka i Duško Tadić iz Banjaluke, te Zagorka Grahovac iz Nevesinja. Tadić kaže da im je ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji ponudio prevoz, ako im budu otkazani letovi. 

- Na ulicama se osjeti da je ovdje bilo i ljudskih žrtava i da ima dosta povrijeđenih. Na ulicama je tišina. Tišina i dalje vlada, zastave su spuštene na pola koplja i proglašen je Dan žalosti - navodi Tadić.

Iz straha od novog zemljotresa, mnogi su noć proveli pod vedrim nebom.

- Plašili smo se novih zemljotresa pa smo odlučili da, sa našim porodicama, noć proverdemo napolju. Mnogi su to uradili - kaže Nuredin Pronjani, stanovnik Drače.

Pomoć je stigla sa svih strana. Spasioci iz Srbije izvlače tijela iz ruševina u albanskom gradu Tumanu, koji je najteže pogođen zemljotresom. Albanski premijer Edi Rama zahvalio je zvaničnicima zemalja koje su uputili pomoć. U BiH je otvoren humanitarni broj 17013 za pomoć Albaniji. Pozivom, građani doniraju 2 KM.