latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:18 ⇒ 28/11/2019 | 00:50 | Autor: RTRS

SDS i PDP od imenovanja predsjedavajućeg SM prave predstavu

Nijednoj političkoj partiji iz Srpske ne služi na čast protivljenje da srpski kandidat bude na čelu Savjeta ministara, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Iz SDS-a i PDP-a, čiji su predstavnici glasali protiv imenovanja Zorana Tegeltije na sjednici Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, odgovaraju da je poziv za jedinstvo kasno stigao. A upravo je, zbog štetnog djelovanja ovih partija po Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama, važno da one konačno budu formirane, poručio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

PDP i SDS od imenovanja i procesa, kroz koji treba da prođe predsjedavajući Savjeta ministara, pokušavaju da naprave predstavu i spektakl. Time, na političkom planu ne postižu ništa, osim što pokazuju želju da uskrate mogućnost da srpski kadar bude na čelu Savjeta ministara, kaže predsjednica Republike Srpske. Njihov plan, kada su mijenjali Poslovnik o radu Predstavničkog doma BiH, bio je, kaže, da se zadrži postojeći Savjet ministara.

- Razumijem zašto su oni gnjevni. To je zbog činjenice da su ostali bez fotelja u Sarajevu, koje su ionako neopravdano dugo zadržali, posebno posljednju godinu nakon provedenih izbora. Činjenica da smo došli do određenih rješenja i da ulazimo u proces konstituisanja vlasti na nivou BiH, samo pokazuje ili ide u prilog tezi koju sam ja davno iznijela - da je ovo uzalud izgubljeno vrijeme. Mogli smo sve ovo uraditi prije godinu dana - ističe Cvijanovićeva.

Iz prozvanih stranaka odgovaraju da je poziv za jedinstveno djelovanje zakasnio. Podsjećaju da ni SNSD nije podržao Mladena Ivanića 2002. godine. Dodaju da način na koji su stvoreni uslovi za Tegeltijino imenovanje, prije svega usvajanje Programa reformi, za njih nisu prihvatljivi, kao ni Tegeltijine izjave o mogućem povećanju stope PDV-a i poštovanju odluka Narodne skupštine.

- Smatramo da je NSRS morala biti upoznata sa sadržajem tzv. Programa reformi, koje se očigledno tiču Programa reformi u vezi sa NATO savezom, šta god da je u pitanju i ko god da je u pravu - tvrdi Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjeća da su upravo SDS i PDP devet puta s dnevnog reda Savjeta ministara skidali ponuđeni Akcioni nacionalni plan, ali nikad ga nisu odbili što, kaže, ukazuje na mogućnost da bi ga i usvojili, da su ostali na ministarskim pozicijama.

Dodik ističe da on i njegova partija, za razliku od SDS-ovog Mirka Šarovića, poštuju odluke Narodne skupštine. Uvjerava da su svi njegovi postupci, tokom dogovaranja Programa reformi, bili u skladu sa Rezolucijom o vojonoj neutralnosti.

- Dogovor je da će taj dokument biti prihvaćen onako kako je napisan, a to je plan reformi i neće služiti ni za kakvo aktiviranje bilo čega. To je savršeno jasno - naglašava Dodik.

Zbog nekorektnog ponašanja PDP-a i SDS-a, važno je da se konačno završi formiranje bh. institucija, kaže Dodik. Predsjednica Srpske poručila je da je važno da što prije bude konstituisana i Vlada Federacije, kako bi zajedno mogli da obnove razgovore i aktivnosti koje se odnose na evropski put BiH i infrastrukturne projekte, navodeći da to znači i ponovno pokretanje kredibilnih pregovora s međunarodnim finansijskim organizacijama.