latinica  ћирилица
28/11/2019 |  09:08 ⇒ 09:09 | Autor: sputniknews.com

Hoće li biti raketa u Evropi - Makron pažljivo razmatra Putinov prijedlog

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je spreman da razmotri prijedlog ruskog lidera Vladimira Putina o uvođenju moratorijuma na razmještanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, prenosi list Frankfurter algemajne koji je imao uvid u pismo koje je Makron poslao Putinu.
Rakete - ilustracija - Foto: Getty Images
Rakete - ilustracijaFoto: Getty Images

Kako je saopštio njemački list, 23. oktobra je Makron poslao odgovor u kojem se navodi da inicijativu Putina treba pažljivo proučiti u bilateralnim i višestranim formatima.

Krajem septembra portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov izjavio je da je Putin poslao šefovima "glavnih država Evrope i Azije" pismo o problemu raketa srednjeg i kratkog dometa. U NATO-u su potvrdili da su ga dobili, ali nisu smatrali da prijedlog zaslužuje povjerenje.

Ranije je francuski lider u intervjuu magazinu Ekonomist izjavio da je NATO u potpunosti izgubio koordinaciju unutar saveza što se može okarakterisati kao "smrt mozga".

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je prestao da važi drugog avgusta. Inicijator su bile SAD koje su optužile Rusiju da ne poštuje sporazum, dok je Moskve sve optužbe negirala.

Eksperti se plaše da može početi trka u naoružanju.