latinica  ћирилица
28/11/2019 |  09:32 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

NSRS glasala o razmotrenim tačkama

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske glasali su danas o do sad razmotrenim tačkaam dnevnog reda.

Tok današnje rasprave:

13.20 - Nastavljena je NSRS, u toku je glasanje po utvrđenim tačkama.

13.10 - U NSRS u toku je pauza

13.05 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o trgovini kojim se uređuju planiranje i razvoj trgovine.

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić je u završnoj riječi u Skupštini o ovom prijedlogu zakona rekla da resorno ministarstvo i putem kampanje "Naše je bolje" vrši promociju domaćih proizvoda.

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić je rekao da zakonski treba definisati šta je neprehrambena roba u hipermarketima, kao i da tu robu treba odvojiti od prehrambene.

12.55 - Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini da će se zalagati da se u narednoj godini uvede novi fiskalni sistem u Srpskoj koji će platiti država, a ne privrednici, kako se dešavalo 2007. godine kada je počela fiskalizacija.

- Sigurna sam da će taj novi sistem biti isplativ za najmanje šest mjeseci - istakla je Vidovićeva tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu zakona o trgovini.

11.40 - Poslanik SDS-a Milan Tubin rekao je u Narodnoj skupštini da je potrebno zakonski uravnotežiti radno vrijeme trgovačkih centara u cijeloj Srpskoj, što trenutno nije slučaj.

Poslanik SNSD-a Ognjen Žmirić rekao je da će Klub poslanika te stranke podržati Prijedlog zakona o trgovini i upitao predstavnike resornog ministarstva da li Srpska ima zaštitne mehanizme ukoliko se na ovim prostorima pojavi određeni veliki strani trgovački lanac i odbije da prodaje robu domaće proizvodnje.

Tokom skupštinske rasprave koja se odmakla od dnevnog reda, poslanik SNSD-a Srđan Mazalica demantovao je navode Nebojše Vukanovića da je lider SNSD-a Milorad Dodik mimo odluka institucija Srpske i na izdajnički način trgovao jasenovačkom građom koja je na kraju završila u rukama Hrvatske.

- Ta građa je ustupljena Muzeju žrtava Holokausta u Vašingtonu da bi o ovom stradanju bila upoznata međunarodna javnost. Ništa nismo izgubili ustupanjem te građe i ta odluka ne šteti kulturi sjećanja Srba na naše veliko stradanje u tom koncentracionom logoru - rekao je Mazalica.

Poslanik SNSD-a Denis Šulić sugerisao je poslanicima opozicije da ne iznose neistine o jasenovačkoj građi i ljude, čiji su preci stradali u Јasenovcu, nazivaju veleizdajnicima.

On je naveo da uvijek treba poštovati žrtve iz Potkozarja, odnosno ljude koji su u velikom broju stradali u Јasenovcu i ostalim logorima u NDH.

Prijedlog zakona o trgovini, koji danas razmatra Narodna skupština Republike Srpske, predviđa mogućnost i da se u budžetu obezbijede sredstva za finansiranje promotivnih aktivnosti za stvaranje i razvoj brenda.
Prijedlogom zakona uređuju se planiranje i razvoj trgovine, prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, posebne tržišne institucije, deklarisanje robe i način formiranja i isticanja njene cijene, trgovačka evidencija, praćenje trgovine i tržišta, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Ovim zakonom se regulišu i nepoštene trgovačke radnje, zabrana i privremene mjere ograničavanja tržišta, podsticanje razvoja trgovine, upravni i inspekcijski nadzor i druga značajna pitanja.

Јedna od novina koje donosi ovo rješenje jeste preciznije objašnjavanje pojma trgovca i trgovine, kao i ostalih subjekata koji pod određenim uslovima mogu obavljati ovu djelatnost, poput pojedinaca, udruženja građana, poljoprivrednika.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima i Prijedog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

.............................................................................................................................

Narodna skupština Srpske razmotrila je juče Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama kojim se propisuju uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je do 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina /bivši erar/.

Pod dobrovoljačkim kompetencijama smatra se zemljište koje je iz državne svojine dato u svojinu dobrovoljcima ratova od 1912. do 1918. godine u skladu sa propisima kojima su regulisane navedene kompetencije, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.