latinica  ћирилица
28/11/2019 |  09:38 ⇒ 09:46 | Autor: SRNA

Počela izgradnja i sanacija 14 kuća za povratnike

U Šamcu je počela izgradnja i sanacija 14 kuća za povratnike iz Hrvatske koje se rade u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a vrijednost radova je 630.000 KM.
Šamac - kuće za povratnike - Foto: SRNA
Šamac - kuće za povratnikeFoto: SRNA

Sedam kuća će biti izgrađeno po sistemu ključ u ruke, a sedam će biti obnovljeno.

Projekat se finansira sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope, a sprovode ga Vlada Republike Srpske, odnosno republički Sekretarijat za raseljena lica i migracije, te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Koordinator projekta Ivica Cvitkušić rekao je Srni da će kuće biti izgrađene u mjesnim zajednicama Grebnice, Kornica i Novo Selo - po jedna kuća, Hrvatska Tišina i Gornji Hasić po dvije kuće.

- Kuće koje će biti sanirane nalaze se u mjesnim zajednicama Srednja Slatina jedna, Donji Hasić dvije i Gornji Hasić četiri kuće - naveo je Cvitkušić i dodao da je izvođač radova je firma "Promeks" iz Modriče.

On je rekao da je za elektrifikaciju 14 stambenih jedinica obezbijeđeno 20.960 KM na osnovu sporazuma koji su potpisali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Fond za povratak BiH i opština Šamac.

Delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Đuro Ivanović rekao je da su prijave za Regionalni stambeni program počele 2012. godine, da je poslato više od 300 zahtjeva, ali da su mnogi odbijeni zbog činjenice da su neki ljudi već stambeno zbrinuti u Hrvatskoj ili susjednim zemljama.

On je istakao da gradnja kuća i sanacija u okviru ovog programa podrazumijeva vrhunske standarde.