latinica  ћирилица
28/11/2019 |  10:05 ⇒ 12:47 | Autor: SRNA

Marinković: Populaciona politika skupa, ali neophodna

Predsjednik Centra za demografska istraživanja u Banjaluci Draško Marinković smatra da je pitanje ostanka i opstanka stanovništva Republike Srpske direktno uslovljeno sprovođenjem aktivnijih mjera populacione politike koje jesu skupe, ali se sredstva za to moraju naći.
Draško Marinković - Foto: SRNA
Draško MarinkovićFoto: SRNA

Markinković je ocijenio da bi u budžetu Vlade Srpske, ali i lokalnih samouprava trebalo planirati veća izdvajanja za ove namjene, te da bi se moglo mnogo uraditi i populacionom obukom i snažnijom propagandom, za šta ne bi trebalo izdvajati velika sredstva.

On je rekao da je u proteklih 27 godina prirodni priraštaj u Srpskoj smanjen za više od 13 promila, te da je trenutno bruto stopa fertiliteta veoma niska.

Prema njegovim riječima, od 2013. do 2018. godine samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja i salda unutrašnjih migracija demografski deficit je iznosio 23.277 stanovnika.

- To je posljedica sve raširenijeg odgađanja braka i rađanja, smanjenja broja sklopljenih brakova, raseljavanja, emigracija u inostranstvo, ali i teške socio-ekonomske situacije - rekao je Marinković za Euroblic.

On je dodao da komponente prirodnog kretanja stanovništva Republike Srpske od 1996. do 2018. godine ukazuju na probleme u demografskom razvoju skoro svih opština.

- U posljednjih 20 godina došlo je do intenzivnog povećanja broja gradova i opština sa negativnim prirodnim priraštajem - rekao je Marinković, navodeći da nijedna opština u ovom periodu nije u kontinuitetu imala pozitivan trend prirodnog priraštaja.

Očigledno je, naglasio je Marinković, da će sve više rasti broj stanovnika u gradovima i regionalnim centrima dok će na selima biti sve manji broj stanovnika, što će izazvati odumiranje manjih mjesta.