latinica  ћирилица
28/11/2019 |  10:55 ⇒ 11:35 | Autor: dnevni avaz

Egipat: Otkrivena tri drvena sarkofaga stara oko 3.500 godina

Senzacionalno arheološko otkriće u gradu Luksoru na jugu Egipta. Otkrivena su tri drvena sarkofaga stara oko 3.500 godina u nekropoli El Asafi, navode iz egipatskog Ministarstva za starine.

Za ovo otkriće zaslužan je francuski arheološki tim.

– Tri sarkofaga potiču iz 18. dinastije, te datiraju iz perioda od 1550. do 1295. p.n.e., dobro su očuvani sa šarenim ornamentima i hijeroglifima – istakao je Mustafa Vaziri, šef vrhovnog Savjeta za starine.

Proteklih mjeseci u Egiptu arheološkim istraživanjima otkriven je niz senzacionalnih nalaza koji bi mogli oživjeti posrnuli egipatski turizam.

Turistička industrija teško je pogođena nemirima koji su ovu zemlju zahvatili 2011. godine, a bili su usmjereni protiv egipatskog diktatora Hosnija Mubaraka.

Ministarstvo je u subotu objavilo da je otkrilo niz mumifikovanih životinja u nekropoli Sakari u blizini Kaira, među kojima i svete ptice i pet velikih mačaka. Prema preliminarnim testovima, radi se o mladunčadi lavova.

Takođe, Egipat je u oktobru objavio da je u Luksoru otkriveno 30 dobro očuvanih drvenih sarkofaga sa mumijama starim i do 3.000 godina.