latinica  ћирилица
28/11/2019 |  12:13 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Usklađivanje Zakona o štrajku sa Zakonom o radu

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku radi usklađivanja sa novim Zakonom o radu, koji je opšti propis u ovoj oblasti.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Zakon o radu više ne poznaje pojam većinski reprezentativni sindikat i udruženje poslodavaca organizovanih na nivou Republike Srpske, već su njime, između ostalog, propisani uslovi za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na nivou Republike, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Odredbe Zakona o štrajku potrebno je uskladiti i sa novim pravnim institutima propisanim Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova koji je na snagu stupio u novembru 2016. godine, a kojim se uređuje postupak mirnog rješavanja interesnih i pravnih kolektivnih radnih sporova.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o metrologiji u Republici Srpskoj, po hitnom postupku, čiji su razlozi za donošenje, prvenstveno, potreba produžavanja roka do kojeg obrazovane laboratorije mogu obavljati poslove pripreme mjerila za verifikaciju.

Izmjene i dopune ovog zakona iskorištene su za preciziranje odredaba, kao i njihovo potpunije uređivanje.

Ovim prijedlogom brisane su odredbe koje uređuju status i zadatke Savjeta za metrologiju Republike Srpske, čime se ukida ovo savjetodavno tijelo Vlade.

S obzirom na to da je osnovni zadatak Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju da vrši nadzor nad verifikovanim mjerilima, te imajući u vidu dosadašnje rješenje koje može dovesti u pitanje objektivnost prilikom njihovog kontrolnog pregleda, predloženo je novo rješenje, u skladu sa kojim kontrolu mjerila u upotrebi može obavljati samo Zavod, a ne i ovlašćena tijela.

Na ovaj način uspostavlja se nepristrastan sistem provjere ispravnosti mjerila koja su u upotrebi.

U dosadašnjoj primjeni Zakona uočeni su nedostaci koji se odnose na jednak tretman nepravilnosti koje učini ovlašćeno tijelo, bez obzira na težinu te nepravilnosti. U vezi sa tim predloženo je rješenje kojim je propisano u kojim slučajevima direktor Zavoda suspenduje rješenje o ovlašćivanju, a u kojim ga ukida.

Propisan je i maksimalan period trajanja i pravne posljedice suspenzije, kao i uslovi za podnošenje novog zahtjeva za ovlašćivanje.

S ciljem kontinuiranog funkcionisanja metrološkog sistema, predlaže se produžavanje roka do kojeg obrazovane laboratorije mogu obavljati poslove pripreme mjerila za verifikaciju, a koji se predlaže do 31. decembra 2022. godine.

Ova izmjena bila je i osnovni razlog za stavljanje ovog zakona u proceduru po hitnom postupku.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju kao prvoj opciji u nizu mjera koje je moguće, odnosno potrebno sprovesti prema privrednom društvu u finansijskim neprilikama, radi njegovog ozdravljenja ili rješavanja problematičnih kredita.
Postupak se pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

- Opcija sporazumnog /vansudskog, vanstečajnog/ finansijskog restrukturisanja privrednog društva dolazi kao prva u nizu mjera koje je moguće, odnosno potrebno sprovesti prema privrednom društvu u finansijskim neprilikama, radi njegovog ozdravljenja ili rješavanja pitanja problematičnih kredita - navodi se u saopštenju.

Sporazumno finansijsko restrukturisanje predstavlja dobrovoljni, vansudski model restrukturisanja korporativnih dugova redefinisanjem dužničko-povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka, ali i drugih povjerilaca kao što su značajniji dobavljači.

Baziran je na najboljim međunarodnim iskustvima i osmišljen da omogući sprovođenje pregovora uz podršku Privredne komore Republike Srpske, kao institucionalnog posrednika.

U saopštenju se dodaje da razlozi za donošenje ovog zakona proizilaze iz potrebe za izvršenje obaveza utvrđenih u više dokumenata, uključujući Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017–2019, Reformsku agendu, potpisanu od organa vlasti na BiH nivou, kao i Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu,

Druge mjere koje se mogu preduzeti i koje su dostupne u pravnom sistemu Republike Srpske propisane su stečajnim propisima, i to: finansijsko restrukturiranje dužnika u prethodnom stečajnom postupku, reorganizacija u stečaju i prodaja pravnog lica, odnosno imovine u postupku bankrotstva.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o davanju saglasnosti Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije na plan utroška 247.303 KM za period 1. januar - 30. novembar ove godine.

Tekući grantovi organizacijama i udruženjima izbjeglica i raseljenih lica iznosiće 6.084 KM, kapitalni grantovi za rješavanje problema interno raseljenih lica 135.555 KM, kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Republiku Srpsku 83.494 KM i kapitalni grantovi za finansiranje povratka u Federaciju BiH 22.169 KM.