latinica  ћирилица
28/11/2019 |  13:04 | Autor: SRNA

Bimal preuzeo somborsku fabriku Novo sunce

Kompanija Bimal iz Brčkog preuzela je somborsku Fabriku za proizvodnju jestivog ulja Novo sunce čime su se godišnji kapaciteti prerade uljarica udvostručeni u odnosu na dosadašnju godišnju proizvodnju od 120.000 tona.
Kompanija Bimal - Foto: ilustracija
Kompanija BimalFoto: ilustracija

Ilija Studen, predsjednik uprave Studen grupe u okviru koje posluje Bimal, rekao je danas na konferenciji za novinare da ova regija ima dobru proizvodnju uljarica i sirovine, pogotovo Vojvodina.

- Analizirali smo kako možemo ojačati poziciju Bimala i Bimal grupe, da budemo što bolji, bliži sirovini i ojačamo sveukupne kapacitete. Dobili smo saglasnost svih konkurencijskih vijeća regije i šire za ukrupnjavanje industrije ulja preuzimanjem Fabrike Novo sunce, sada već Bimal sunce - istakao je Studen.

Zamjenik generalnog direktora kompanije Bimal Mitja Kovačič naveo je da su osnovni razlozi za ovaj korak to što su kapaciteti fabrike u Brčkom premali za zadovoljenje svih potreba tržišta, te je na ovaj način omogućena bolja kontrola proizvodnje, kao i bolja pozicija na tržištu Balkana, EU i Bliskog istoka.

- Zbog inovativnog pristupa proizvodnji i visokog kvaliteta, pokrenuli smo proizvodnju određenih specijaliteta koje plasiramo na tržište Dalekog istoka i taj posao moći ćemo još više razvijati sada kada imamo svoje vlastite kapacitete - rekao je Kovačič.

On je dodao da kompanija planira da poveća proizvodne kapacitete prerade uljarica u Srbiji do 180.000 tona, čime će Bimal grupa dostići 300.000 tona.