latinica  ћирилица
28/11/2019 |  14:50 ⇒ 14:54 | Autor: SRNA

Odluka Ustavnog suda neće proizvesti bitnije promjene

Odluka Ustavnog suda Republike Srpske o ustavnosti pojedinih odredbi odluke Skupštine grada Banjaluka o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, sudeći prema sadržaju saopštenja ovog suda, neće proizvesti bitne promjene u sistemu grijanja i bilo kakve posljedice po korisnike, saopšteno je iz Gradske uprave.

U saopštenju se ističe da Ustavni sud Republike Srpske nije objavio, niti kome dostavio svoju odluku, već je dostupno samo sudsko saopštenje, što nije dovoljno za kompletno zaključivanje.

- Prema saopštenju Ustavnog suda, vidljivo je da su neustavnim ocijenjeni samo jedan član i jedan stav drugog člana odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, a ne kompletna odluka ili veći dio. Naprotiv, ničim nije narušena cjelovitost i koherentnost važeće odluke Skupštine grada - navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprave su pojasnili da se član koji je oglašen neustavnim odnosi na kaznene odredbe, a jedan stav jednog člana na potrebu sklapanja ugovornog odnosa između isporučioca i korisnika, što ne mijenja status postojećih korisnika usluge daljinskog grijanja.

- Napominjemo da je već na osnovu presuda redovnih sudova ocijenjeno da su lica kojim se već isporučuje toplotna energija, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, korisnici usluga i samim tim obveznici plaćanja toplotne energije - navodi se u saopštenju.

Ustavni sud utvrdio je da sa Ustavom Srpske, Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o zaštiti potrošača nije u saglasnosti odredba člana 13 stav četiri odluke Skupštine grada o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije, te da sa Ustavom nije u saglasnosti ni odredba člana 68.

- Kasiranim odredbama propisano je da ukoliko korisnik usluge grijanja odbije da zaključi ugovor, a toplotna energija se isporučuje, ima obavezu da u skladu sa propisima plaća troškove toplotne energije, te da će zatvorom od šest mjeseci do tri godine i novčano biti kažnjeno lice koje neovlašćeno koristi toplotnu energiju ili onemogući davaoca usluge da očita utrošak - navodi se u saopštenju Ustavnog suda.