latinica  ћирилица
28/11/2019 |  15:04 ⇒ 17:16 | Autor: SRNA

Cvijanović: Očekujemo nastavak podrške Bugarske evropskom putu Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović zahvalila je danas ambasadoru Bugarske Avgustini Cvetkovoj Karabaševoj na saradnji i izrazila očekivanje da će podrška te zemlje Republici Srpskoj na njenom evropskom putu biti nastavljena i ubuduće.
Prezentacija Istraživanja - Foto: RTRS
Prezentacija IstraživanjaFoto: RTRS

Cvijanovićeva, koja je u Banjaluci prisustvovala prezentaciji rezultata javnog istraživanja u državama Balkana pod nazivom "Stavovi o EU i uloga Bugarske u pružanju podrške procesu pristupanja EU", istakla je da je važno da se ovakva istraživanja i ubuduće prezentuju u institucijama Republike Srpske.

Na prezentaciji koju je organizovalo Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske u saradnji sa kabinetom predsjednika Srpske i Ambasadom Bugarske u BiH, predstavljeni su ključni podaci o stavovima i mišljenjima javnog mnjenja država Balkana u vezi sa procesom pristupanja EU, očekivanja građana o priključenju njihovih zemalja, ali i stavovi građana članica EU o pitanju proširenja.

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da je 58 odsto građana zemalja Balkana uvjereno u to da će njihove zemlje postati dio EU i da je to za njih lično dobra stvar, saopšteno je iz Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić pozdravio je pozitivan stav građana o članstvu i istakao da je dobra stvar što je evroskepticizam u zemljama Balkana u opadanju i da raste broj građana koji podržavaju put u EU.

On je naglasio da evropski put ostaje jedan od strateških ciljeva Vlade Srpske i da se nada da će Srpskoj dobro poslužiti iskustvo Bugarske kad je riječ o njihovom putu u EU.

Ambasador Bugarske u BiH istakla je da će Bugarska u okviru EU insistirati na priči o proširenju i da će i dalje podržavati evropski put zemalja Balkana.

U saopštenju se naglašava da prezentovani rezultati predstavljaju komparativnu analizu društvenih i političkih istraživanja za ovaj region, sprovedenu od većeg broja organizacija poput Galupa, Kantara i drugih evropskih institucija koje se bave istraživanjima javnog mnjenja.

Ukupno je ispitano 6.886 građana u zemljama Balkana, a istraživanje je urađeno na osnovu intervjua u domovima ispitanika.