latinica  ћирилица
28/11/2019 |  18:18 ⇒ 18:26 | Autor: RTS

Da li je nestala magija Marakane?

Crvena zvezda je poražena od Bajerna (0:6). Iako možda na proljeće neće igrati u Evropi, mada ima šanse, vratila je poznata lica u svoje gnijezdo – stadion "Rajko Mitić". Prepoznali su se mnogi koji su 1991. bili svjedoci velikog uspjeha. Doduše, danas u pratnji mladih naraštaja, a sjeda kosa na svima nam pokazuje da je došlo neko drugo vrijeme i da mladi treba da dožive i naprave svoju istoriju, ma kakva ona bila.
Stadion "Rajko Mitić" - Foto: RTS
Stadion "Rajko Mitić"Foto: RTS

Sve je bilo kao nekada, rijeke ljudi slivale su se ka stadionu "Rajko Mitić".

Pjesma navijača čula se sa svakog ćoška. Ekipe novinara strpljivo su prilazile Marakani. Kako su bivali sve bliže tako je bilo primjetno sve veće prisustvo policije. Srećom, nisu imali posla, mirno su stajali na vidnom mjestu, čisto da se njihovo prisustvo primjeti.

Odjednom je ispred njih bljesnuo u punom sjaju stadion "Rajko Mitić". Neki od njih su stigli tri sata prije početka meča, tako da još nije bilo publike u velikom broju. Redari i ostalo osoblje stadiona užurbano je išlo na svoje mjesto.

Sve je podsjećalo na mnogo puta viđena dešavanja na najvećem srpskom stadionu. Sva poznata lica bila su tu. Od Zvezdinih legendi do prijatelja kluba i naravno predstavnika "sedme sile".

Djelovalo je kao da je ona magija tu. Prepričavali su se stari uspjesi Zvezde, neizostavan je bio duel protiv Bajerna davne 1991. Svako od njih je iz svog ugla vidio taj događaj.

Taj duel mnogi kao omladinci gledali su sa "sjevera". To je bila neka druga dimenzija. Zvezda je imala vanserijski tim, mnogo uigraniji. Godinama je bio zajedno, a samo je vremenom ojačavan. Sticao je iskustvo i te 1991. godine sve kockice su se složile i crveno-bijeli su zasijali u punom sjaju.

Јedan novinar se prisjetio da još uvijek na terasi u saksiji održava busen sa Marakane koji je izvadio tog dana. Nije mogao da se sjeti kako se njega dokopao i kako ga je iznio sa stadiona, ali zna da ga i dan danas sa velikom pažnjom održava.

Kako se bližio početak meča, tako je uzbuđenje raslo. Svi su se nadali nekom čudu, magiji. Međutim, čudo je izostalo, ali ne i magija.

Navijačima Bajerna nije bilo jasno kako i zašto navijači Zvezde ne odustaju od pjesme, ni na 3:0, ni na 4:0, pa ni na 6:0.

Već samo jače i jače, u jednom momentu cio stadion pjeva, stvarno nezaboravna slika, koja ne može da se opiše, već mora da se doživi.

Navijači nisu štedjeli dlanove i grla. Od prvog do posljednjeg minuta čula se pjesma. Čak i poslije meča, više od pola sata trajalo je gromoglasno navijanje sa "sjevera".

Poslije utakmice tražen je krivac. Protivnik je jednostavno bio bolji i jači. Nije dozvolio Zvezdi da nošena sjajnim navijanjem bljesne i napravi veliko iznenađenje.

Dakle, magija je ostala, ista ona lica koja su bila tu i kad se slavilo i kad se Zvezda izdizala iz pepela i dalje su tu.

Ostaje "samo" da dočekamo da se kockice ponovo slože...