latinica  ћирилица
28/11/2019 |  18:58 ⇒ 29/11/2019 | 10:27 | Autor: RTRS

Višković u Kini dogovara gradnju tri hidrocentrale (FOTO)

Republika Srpska, osim saradnje sa Rusijom, nastojaće da u oblasti energetike ostvari saradnju i sa Narodnom Republikom Kinom i kompanijom Avik, izjavio je ministar energetike i rudarstva, Petar Đokić gostujući u emisiji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske.
Hidroelektrana - Foto: nezavisne novine
HidroelektranaFoto: nezavisne novine

On je objasnio da delegacija Vlade na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem, putuje u nedjelju, 1. decembra, u Kinu gdje bi sa kineskim partnerima trebalo da bude potpisan ugovor o izgradnji tri hidrocentrale.

Ulaganja bi trebalo da počnu sljedeće godine u prvom kvartalu, a sama investicija, sa ostalim projektima, mimo energetike, iznosila bi najmanje 170 miliona KM.

- Definisaćemo sporazum o izgradnji tri hidrocentrale na rijeci Bistrici, čija je vrijednost stotinu miliona evra. Osim toga, vidjećemo da li postoji mogućnost ulaganja i u druge oblasti osim energetike, kako bi se u Ugljeviku izgradila cementara vrijednosti 50 miliona evra koja bi zapošljavala 300 radnika, kao i posebna fabrika cijevi u Foči, čija je vrijednost pet miliona evra, sa 40 zaposlneih - rekao je Đokić.

On je istakao da je Avik kompanija koja se bavi proizvodnjom vojnih aviona, izgradnjom infrastrukture, a zastupljena je i u poljoprivredi. Kako je naveo, na sastanku će biti riječi i o izgradnji aerodroma u Trebinju, kao veoma važnom projektu za Republiku Srpskoj.