latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:05 ⇒ 29/11/2019 | 07:34 | Autor: RTRS

Program reformi nije problematičan za Rusiju (FOTO)

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj bi poslanici glasali za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, trebalo bi da bude održana u srijedu, 4. decembra.

I dok se čeka formiranje Savjeta ministara, ne prestaju polemike u vezi usvojenog Plana reformi, čime je okončana blokada ovog procesa.

Na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov pozdravio je dogovor političkih partija o formiranju novog Savjeta ministara. Za Rusiju, kaže Ivancov, usvojeni Program reformi nije problematičan.

Foto: RTRS

- Koliko sam shvatio, pitanje ANP i pitanje MAP trenutno je skinuto sa dnevnog reda u BiH - rekao je Ivancov.

To je potvrdio i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, gostujući u našoj emisiji Telering.

Zaustavljanje NATO integracija osnovna je, tvrdi, razlika između ANP-a i usvojenog Programa reformi.

- U ovom dokumentu, od 20 stranica, nijedna skraćenica MAP se ne spominje. Dakle, nema MAP. Dakle, ne idemo u NATO. Ovim dokumentom se izašlo u susret tome - rekao je Radmanović.

Međutim, još aktuelni ministar inostranih poslova BiH, Igor Crnadak, ne vjeruje u te navode, dok Program reformi ne bude javno objavljen.

- Јer će to značiti da je MAP sahranjen za sva vremena. To će biti verifikacija odustajanja BiH od članstva u NATO i odustajanje od odluke Predsjedništva BiH iz 2009. godine - smatra Crnadak.

Poručio da će javno čestitati Dodiku ako se ovo ispostavi tačnim, iako, kaže, ne smatra da je to najsrećnije rješenje. Objavljivanje dokumenta još jednom su zatražili i iz SDS-a, pozivajući se na zaključke koje je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH.

- Postavlja se pitanje kako NSRS može da djeluje na osnovu ovih zaključaka, kada ne znamo šta piše u tom famoznom dokumentu koji su potpisali u Predsjedništvu BiH? Da li Srpska ide prema NATO-u ili ne? Mi mislimo da ide - naveo je Davor Šešić poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Skupštinski zaključci trebalo bi da su obavezujući dokument za predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama, kaže predsjednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović. Uvjeren je da je to bio slučaj i tokom pregovora o Programu reformi.

- Nema razloga da vjerujem nekim konstrukcijama, a da ne vjerujem ljudima koji su učestvovali u tome. Nema razloga da ne vjerujem u ono što je Dodik pojašnjavao gostujući u elektronskim i pisanim medijima - istakao je Čubrilović.

Postignuti dogovor pozdravio je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Nikola Špirić, istakavši da je potrebno što brže formiranje vlasti.

- Tragično je kako se ponašaju odlazeći ministri iz Republike Srpske u svojim nastojanjima da ocrne dogovor koji je postignut među strankama koje će formirati vlast na novu BiH. Svi bi trebalo da budu svjesni da ulazimo u godinu punu izazova i da je ključno da se formira nova vlast, a ne da se uhljebi kadar ovih što odlaze - smatra Špirić.

Špirić je poručio i da je zakazivanje sjednice Savjeta ministara, u tehničkom mandatu, samo dan uoči sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj bi trebalo da bude potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg savjeta ministara, apsurd koji oslikava stanje u BiH. A ako Tegeltijino imenovanje dobije potvrdu u Predstavničkom domu, počinje da teče rok od 35 dana za formiranje Savjeta ministara. Prema najoptimističnijem scenariju, taj postupak mogao bi biti okončan do polovine decembra.