latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:07 | Autor: SRNA

Dačić: Beograd nastoji da dodatno ojača veze sa afričkim kontinentom

Srbija nastoji da dodatno jača bilateralne i ekonomske veze sa čitavom afričkim kontinentom i zainteresovana je za uspostavljanje bližih kontakata i na ostalim poljima, a posebnu pažnju pridaje obrazovanju i kulturnoj saradnji, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Dačić je na otvaranju izložbe "Lov - običaji i vjerovanja naroda zapadne Afrike" u Muzeju afričke umjetnosti u Beogradu istakao da Srbija, kao nekada Јugoslavija, nastavlja politiku prijateljstva sa zemljama afričkog kontinenta, na šta je veoma ponosna.

- Oduvijek smo podržavali borbu bratskih, prijateljskih afričkih naroda za nezavisnost i slobodu, što su vrhovni ideali i Srbije i srpskog naroda. Poznato je da je naša zemlja kroz istoriju dala mnogobrojne žrtve u borbi za očuvanje slobode - rekao je Dačić.

On je dodao da je zajednička borba sa narodima Afrike za pravdu i ravnopravnost bila najvidljivija u aktivnostima Pokreta nesvrstanih zemalja, što je platforma u okviru koje se i danas sarađuje, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je podsjetio da je tadašnja Јugoslavija među prvima pružila podršku legitimnoj, antikolonijalnoj borbi afričkih naroda i među prvima priznavala nezavisnost afričkih država.

- Slobodarski duh i borba za pravdu i pravičnost u međunarodnim odnosima, koji, nažalost, često izostaju u savremenom svijetu, a čega smo svjedoci, naša su najjača veza. To je nešto što nas spaja i što nam niko ne može oduzeti - rekao je Dačić.

On je dodao da sa zadovoljstvom konstatuje da su afrički prijatelji, takođe, prepoznali borbu koju Srbija vodi za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u čemu ima njihovu podršku.

- Nedavno je još jedna velika afrička zemlja, Gana, povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Od ukupno 17 zemalja, Gana je 10. afrička država koja je to učinila i sa zadovoljstvom ističem da dvije trećine zemalja afričkog kontinenta podržava Srbiju u očuvanju svoje teritorijalne cjelovitosti - rekao je Dačić.

On je istakao da će Srbija nastaviti da sarađuje sa afričkim prijateljima i da gradi strateška partnerstva u čijoj osnovi je miroljubiva i odmjerena spoljna politika zasnovana na poštovanju međunarodnog prava i osnovnih načela Povelje UN.

- Želimo da afrički studenti svoja akademska znanja stiču u Srbiji, da upoznaju našu zemlju i da ovde ostvare dugotrajna i neraskidiva prijateljstva - rekao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je Vlada Srbije kroz program "Svijet u Srbiji" opredijelila 200 stipendija za strane studente, od kojih je najveći broj za one koji dolaze iz Afrike.

On je naveo da se u Srbiji redovno održava i manifestacija Dani Afrike, te da je Vlada Srbije donijela odluku kojom je 25. maj proglašen Nacionalnim danom prijateljstva sa Afrikom.

Izložba "Lov - običaji i vjerovanja naroda zapadne Afrike" predstavlja dio lovačke zbirke nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora u Maliju i Gani i osnivača Muzeja afričke umetnosti Zdravka Pečara.