latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:08 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Trgovcima dodatne obaveze i novi model kontrole

U Narodnoj skupštini je usvojen set zakona koji pojedinim budžetskim kategorijama garantuje predviđeno povećanje plata od pet do 20 odsto, za šta je obezbijeđeno 70 miliona maraka.

Usvojen je i Zakon o trgovini koji predviđa dodatne obaveze trgovaca i novi model kontrole njihovog rada.

Poslanici su ukazali na potrebu da Vlada pronađe model po kojem bi trgovine u većem procentu prodavale domaće proizvode.

U ovom pogledu diskusije pripadnika oba bloka su bile podudarne.

- Mi možemo doći u opasnost da nam strani trgovački centri, ovdje ne samo ostvaruju profit, nego i da dovode svoju robu i guše naše proizvođače - smatra Ognjen Žmirić iz SNSD.

Poslanici SDS i PDP isticali su neophodnost poboljšanja uslova rada zaposlenih u oblasti trgovine.

- I po osnovu plata i naknada, porodiljskog odsustva, bolovanja, svega... A obaveze se ne dovode u pitanje i tako se lako ostaje bez posla - smatra Zoran Vidić iz SDS.

Ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić je navela da uslovi rada nisu u njenoj nadležnosti, ali je istakla da će koordinisati sa svim institucijama zaduženim za ovu oblast. Naglasila je da Vlada podržava domaće proizvođače, ali da treba uvažiti barijere koje su iste u cijelom regionu.

- Naravno, u okviru zakona koliko možemo to i činimo. Trudićemo se i dalje, ali tu imamo ograničenja na šta je ukazala i Evropska komisija da ne možemo u zakon uvesti koliku količinu proizvoda određenog proizvođača neki supermarket ili trgovačka radnja moraju da imaju - dodala je Gašićeva.

U toku rasprave, ministarka finansija Zora Vidović je istakla da je evidentirano povećanje količina robe koja nezakonito dospijevaju u magacine veletrgovina. Rješenje ovog i srodnih problema trebalo bi da bude uvođenje novog fiskalnog sistema čiju će logistiku platiti Vlada.

- Zalažem se i sigurno ću to uraditi 2020.godine, da se uvede novi fiskalni sistem koji će biti ravan, vjerovatno i bolji od Hrvatskog - zaključila je Vidovićeva.

Poslanici su uz Zakon o trgovini i Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama usvojili i set zakona o platama radnika u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu. Garantovano im je povećanje od pet do 20 odsto.

Za te namjene Vlada je iz sopstvenih izvora obezbijedila 70 miliona maraka.