latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:09 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Doboj pomaže mladima pri kupovini stanova

Grad Doboj kupio je 20 stanova, od ukupno 100, koliko planira da sufinansiranjem dodijeli mladim bračnim parovima.

Prvih 10 parova ispunilo je uslove i predstoji im potpisivanje ugovora s gradom, a potom dodjela ključeva i useljenje.

Slijedi i drugi javni poziv mladim supružnicima.

Zbog prilike da povoljno dođu do stana Јelena i Mile Stjepanović ubrzali su vjenčanje, pa su umjesto u maju, kada su planirali , tu proceduru obavili 2.novembra. Tako su ispunili sve uslove da im kupovinu stana sufinansira grad. Kažu, računica je više nego jasna. Za stan od 50 kvadrata, umjesto oko 80.000 oni će morati da plate oko 24.000 maraka.

- Imali smo u planu, svakako, se vjenčati, ali smo to ubrzali zbog konkursa. Velika je prilika, jer se rijetko kad ovakve stvari dešavaju, pa smo odlučili da to iskoristimo - rekla je Stjepanovićeva.

Njen suprug Mile, dodao je da su izabrali modul dva u kome opština finansira 70 posto, a supružnici 30 posto.

- Lokacija nam nije bitna. Ne vidim problem oko tih 20 godina ostajanja. Volimo ovaj grad, ovu državu, volimo Republiku Srpsku, to nam neće predstavljati problem - poručio je Stjepanović.

Stjepanovići su zaposleni pa računaju da će ratu uredno otplaćivati, ali više neće biti podstanari. Na prvi javni poziv grada prijavilo se 12 mladih bračnih parova.

- Grad je raspisao poziv i kupio 20 stanova, tako da mi za ovaj prvi javni poziv mladim bračnim parovima već imamo obezbijeđene stanove - istakao je Boris Јerinić gradonačelnik Doboja.

Mogu aplicirati bračni parovi koji su se vjenčali nakon 11. septembra, uz uslov da su mlađi od 30 godina, da najmanje tri godine imaju mjesto prebivališta u Doboju, da im je to prvi brak, te da ne posjeduju nekretnine.

- Od 12 prijava njih 10 ispunjava za sada uslove. Neki su prešli starosnu granicu, a u jednom je sporna dokumentacija, nešto nije dostavljeno. Dijelićemo i raspisivati javne pozive sve dok ne podijelimo tih 100 stanova - navela je Sanja Vulić predsjednica Skupštine grada Doboj.

Kada sami biraju stan i lokaciju parovi plaćaju 51 odsto, a preostalo grad. Manje će ih koštati ako odabir stana i lokacije prepuste gradu i u tom slučaju platiće 30, a grad 70 odsto od cijene stana.

Namjera grada je da mladim bračnim parovima pomogne pri kupovini 100 stanova i Doboj je prva lokalna zajednica koja se odlučila na taj korak, u cilju zadržavanja mladih na ovim prostorima.