latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:12 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Popularizacija nauke i tehnologije u Srpskoj (FOTO)

U Banjaluci je otvoren Deveti festival nauke. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Srpskoj, održaće se na četiri lokacije.

U Kamenoj kući na Kastelu, posjetioci su imali priliku da vide izložbene eksponate i naučne ekperimente koje su im pripremili studenti i profesori sa fakulteta iz Banjaluke i regije.

- U ova dva dana naši fakulteti će predstaviti dostignuća i aktivnosti u kojima se bave, kako na polju struke tako i na polju nauke - rekao je Dalibor Stević dekan Pedagoškog fakuzlteta u Bijeljini.

Filološki fakultet Univerziteta predstavio je povelju Stevana Ostojića, koja je napisana prije 600 godina. Cilj je da se ukaže na kontinuitet ćirilice.

- Povelja je upućena Dubrovčanima gdje se potvrđuju privilegije ranije date od strane Stevana Ostojića prije svega radi trgovine - rekla je Biljana Babić profesorica na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta su posjetiocima predstavili lutku koju koriste za usavršavanje znanja u praktičnom dijelu nastave.

- Lutka ima sve funkcije kao i čovjek, tako da im pokazujemo i disanje, otkucaje srca, pritisak i sve ostalo. Mislim da je to naročito bitno djeci koja se prvi put susreći sa tim - smatra Danica Јokić studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

 Osim izložbi posjetioci su u Banjaluci mogu da vide i planetarijume, postavljene na dvije lokacije.

- U cijeloj Evropi je trenutno trend popularizacije nauke s ciljem da se što više mladih ljudi navede da upisuju takozvane stem nauke odnosno elektrotehničke fakultete koji su ključni za razvoj privrede - naglasio je Siniša Marčić pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Republike Srpske.

Ulaz na Festival nauke na svim lokacijama je besplatan.