latinica  ћирилица
28/11/2019 |  20:04 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Trivić: Јačati partnerstvo predškolskih ustanova i roditelja

U Republici Srpskoj neophodno je jačati partnerstvo predškolskih ustanova i porodice, te kontinuiran rad sa vaspitačima, stručnim saradnicima i roditeljima u vaspitanju i obrazovanju djece sa poteškoćama u razvoju, izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.
Trivićeva u Tesliću - Foto: SRNA
Trivićeva u TeslićuFoto: SRNA

- To su dva osnovna pravca i dio reformskih procesa obrazovanja u Republici Srpskoj, gdje će stručne edukacije obavljati, ne samo zaposleni u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, već i u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju i vaspitanju - izjavila je Trivićeva, koja je danas u Tesliću svečano otvorila četvorodnevni seminar "Vrtić - mjesto zajedničkog življenja", namijenjen vaspitačima.

Ona je ukazala na značaj edukacije vaspitača s obzirom na njihovu ulogu za rani rast i razvoj djeteta pred polazak u osnovnu školu.

Trivićeva je istakla da seminar organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u okviru projekta "Unapređenje ranog dječijeg rasta i razvoja jačanjem vaspitačkih i roditeljskih kompetencija", uz podršku Kancelarije Unicefa u BiH.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rovna Kan navela je da je svega 17 odsto djece u BiH obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem i ukazala da povećanje tog obuhvata mora da prati i odgovarajući kvalitet vaspitnog djelovanja.

Kanova je odala priznanje Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske bez čije inicijative večerašnji skup ne bi mogao da bude održan.

Predstavnica Pedagoškog zavoda Republike Srpske Nina Ninković rekla je da su ovakvi seminari neophodni za kvalitet usluga korisnicima predškolstva, odnosno djeci i roditeljima.

- Sama tema ovog seminara ima u fokusu partnerstvo predškolske ustanove sa porodicom i inkluzije u predškolskom vaspitanju i obrazovanju - istakla je Ninkovićeva.

Seminar "Vrtić - mjesto zajedničkog življenja" sa 270 učesnika organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u okviru projekta "Unapređenje ranog dječijeg rasta i razvoja putem jačanja vaspitačkih i roditeljskih kompetencija", uz podršku Kancelarije UNICEF-a u BiH.