latinica  ћирилица
28/11/2019 |  20:18 ⇒ 22:41 | Autor: SRNA

Otvorena izložba "Medijana - zadužbina Konstantina Velikog"

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena izložba Narodnog muzeja iz Niša "Medijana - zadužbina Konstantina Velikog" na kojoj je predstavljen život na ovom carskom imanju u kasnoantičkom periodu.
Banjaluka: Otvaranje izložbe - Foto: RTRS
Banjaluka: Otvaranje izložbeFoto: RTRS

Načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur istakla je, otvarajući izložbu, da ovo ministarstvo podržava saradnju institucija kulture iz Srpske i Srbije.

- Ovo je sjajna izložba, a posjetioci će imati priliku da pogledaju rezultat dosadašnjih istraživanja Medijane - zadužbine Konstanitna Velikog - rekla je Milica Kotur.

Zamjenik direktora Narodnog muzeja iz Niša i autor izložbe Vesna Crnoglavac naglasila je da je Muzej Repbulike Srpske prestižna institucija kulture.

- Ovo je za mene mnogo više od izložbe jer se vraćam u rodni grad. Godinama dva muzeja uspješno sarađuju i zato sam željela da ljudima u Banjaluci predstavim svoj rad - rekla je Crnoglavac.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da je izložba rezultat saradnje dva muzeja koja je ozvaničena prošle godine u Nišu potpisivanjem Protokola o saradnji.

- Nekoliko godina uspješno sarađujemo i vjerujem da će tako biti i u narednom periodu. Izložba koja je večeras otvorena u našem muzeju, ranije je bila predstavljena u svim značajnijim institucijama kulture u Srbiji - istakao je Savić.

Otvaranju izložbe prisutvovale su zvanice iz javnog i društvenog života. Izložba će biti otvorena do 31. januara naredne godine.