latinica  ћирилица
28/11/2019 |  20:21 | Autor: TANЈUG

Francuzi protestovali protiv Crnog petka

Na desetine francuskih aktivista blokirali su skladište kompanije Amazon južno od Pariza u znak protesta protiv Crnog petka, usljed pojačanog protivljenja prodajnom fenomenu za koji je grupa francuskih zakonodavaca zahtijevala potpunu zabranu.
Francuzi protestovali protiv Crnog petka - Foto: AFP
Francuzi protestovali protiv Crnog petkaFoto: AFP

Demonstranti iz klimatske grupe Prijatelji Zemlje u četvrtak su raširili sijeno, stare frižidere i mikrotalasne rerne duž prilaznog puta koji vodi do skladišta u Bretinji-sir-Orž. Pred kapijama su držali transparente sa natpisima “Amazon: Za klimu, za radna mjesta, zaustavite širenje, zaustavite pretjeranu proizvodnju!“

Protest je završen kada je aktiviste rastjerala policija, prenosi AP.

Očekuje se još demonstracija uoči Crnog petka.

Prigovori klimatskih aktivista dobili su određenu podršku u Francuskoj skupštini.

Neki francuski zakonodavci žele da zabrane Crni petak koji je prerastao u globalni fenomen, iako proizilazi iz specifično američkog praznika: Dana zahvalnosti, koji se slavi četvrtkog četvrtka u novembru, a poslije koga su u petak u prodavnicama velika sniženja.

Francuski zakonodavni odbor usvojio je u ponedjeljak amandman kojim se predlaže zabrana Crnog petka, jer izaziva “trošenje resursa“ i “pretjeranu potrošnju“.

O ovom amandmanu, koji je predložila bivša francuska ministarka zaštite životne sredine Delfin Bato, raspravljaće se sljedećeg mjeseca.