latinica  ћирилица
29/11/2019 |  07:54 ⇒ 09:44 | Autor: RTRS

Deblokada investicija: Hoće li politika i ekonomija zamijeniti mjesta?

Milijarde na čekanju. Tako bi se najkraće moglo opisati vrijeme do formiranja novog Savjeta ministara.

Niz projekata, trinaest mjeseci nakon izbora, čeka da na ljestvici prioriteta politika i ekonomija zamijene mjesta.

Zoran Tegeltija najavljuje da će to i učiniti. U tome ima podršku privrednika, ekonomista, ali i političara.

Saglasni da u naredne tri godine, koliko je ostalo do kraja mandata, na ovom putu niko nema pravo na grešku.

Među brojnim projektima, čija bi realizacija uskoro trebalo da počne je i vodovod i kanalizacija u Gradišci. Oko 20 miliona evra za ove namjene odavno čeka da budu završene procedure u Sarajevu, da ih odobri Parlamentarna skuptšina BiH.

- Predviđeno je da se radi kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda našeg grada i rehabilitacija postojeće kanalizacione mreže - rekao je dirktor Vodovoda Gradiška Sandro Zeničanin.

Ovo je samo kap u moru projekata, koji su zbog tromosti administrativnog aparata ili nezainteresovanosti odgovornih na nivou BiH gurnuti u stranu. Plan nove vlasti koja bi uskoro trebalo da bude formirana jeste da sve to ubrza. Milijarde su u infrastrukturnim projektima, pa privrednici, ekonomisti i rukovodstvo Republike Srpske nema dilemu čemu treba dati prednost.

- Kada bude završeno formiranje Savjeta ministara biće deblokirana sredstva za nastavak izgradnje dionice autoputa od entitetske linije kod Doboja do mjesta Јohovac za šta je obezbjeđeno 150 miliona evra - istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ekonomisti računaju koliko samo u infrastrukturnim projektima ima novca na čekanju. Kažu to nije malo, ako se zna da to za sobom povlači i nova radna mjesta, zapošljavanje i veći bruto društveni proizvod.

- Otprilike dvije milijarde projekata je na čekanju zbog ove situacije u kojoj se nalazim - kaže ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Video možete pogledati i na našem Јutjub kanalu: