latinica  ћирилица
29/11/2019 |  08:37 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Duško Radović - pisac za male i velike

Veliki srpski pisac za djecu i odrasle i jedinstvena ličnost srpske kulture Dušan Radović rođen je na današnji dan 1922. godine.
Duško Radović (Foto: Јavno vlasništvo) -
Duško Radović (Foto: Јavno vlasništvo)

Njegovi tekstovi u dječijim listovima i čuvena radio emisija "Beograde, dobro jutro" ostali su zaštitni znakovi jednog vremena.

Radović je ostao upamćen i kao vrstan dječiji pisac. Radio je u listovima "Zmaj", "Pionir", "Kekec" i "Poletarac", a bio je i urednik dječijih redakcija Radija i Televizije Beograd.

U široj javnosti posebno je upamćen po radio-emisiji Studija B "Beograde, dobro jutro", kojom je od 1976. do smrti 1984.  godine budio Beograđane obiljem satiričnih doskočica, duhovitih komentara i ljupkog humora, obilježenih autentičnom mudrošću.

Radović je djecu uvijek tretirao kao ozbiljnu i zrelu publiku. Kratkim duhovitim replikama je sa puno pažnje, takta i ljubavi otkrivao vrline i slabosti sugrađana.

Najpoznatija djela Duška Radovića su zbirke pjesama "Poštovana djeco", "Smiješne reči", "Vukova azbuka", "Pričam ti priču", "Ponedjeljak", "Utorak", "Srijeda", "Četvrtak", dramska djela "Kapetan DŽon Piplfoks", "Tužibaba", "Če" (s Matijom Bećkovićem), aforizmi "Beograde, dobro jutro" i TV serija "Na slovo, na slovo".

Radovićevi aforizmi i danas su čitani jer na britak, sjetan ili opor način svjedoče o vremenu i ljudima.

"Tjerajte dejcu da uče. Najviše jedu najgori đaci; Budite oprezni. Pobjede se lakše zaboravljaju nego porazi".

"Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu bilo bi neskromno".