latinica  ћирилица
29/11/2019 |  12:21 | Autor: SRNA

"BL bajk" - od ponedjeljka zimska pauza

Nedjelja, 1. decembar, posljednji je dan kada će zainteresovani moći da koriste sistem automatskog iznajmljivanja bicikala "BL bajk", koji ovu sezonu završava sa 1.266 aktivnih korisnika.
Banjaluka: Јavno iznajmljivanje bicikla - Foto: RTRS
Banjaluka: Јavno iznajmljivanje biciklaFoto: RTRS

Nakon nedjelje slijedi pauza do proljeća, što je uobičajena praksa u svim gradovima u kojima postoji ovakav sistem, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Prema statistici resornog odjeljenja, najviše najmova ostvareno je radnim danima, a najčešća upotreba bicikala bila je u vremenu od 7.00 do 8.00 časova, te od 16.00 do 17.00 časova.

- To je potvrda onoga zbog čega je i uveden ovaj sistem, a to je svakodnevna upotreba bicikala za odlazak na posao, školu i fakultet, odnosno sve veća upotreba bicikla umjesto automobila - istakli su iz Odjeljenja.

Iz ovog odjeljenja navode da je sistem automatskog iznajmljivanja bicikala ove godine proširen dodatnim terminalom i biciklima u naselju Obilićevo, tako da je na području grada pet lokacija sa ukupno 36 bicikala.

U saopštenju je navedeno da je u narednoj godini planirano proširenje sistema, te će građani i posjetioci moći da koriste dodatne terminale i bicikle.

- Cilj je da svako veće naselje ima svoj terminal. Na ovaj način želimo i da podstakemo fizičku aktivnost i poboljšamo turističku ponudu našeg grada, te se pridružimo evropskim gradovima koji se opredjeljuju za održivu mobilnost i zaštitu životne sredine - poručili su u resornom odjeljenju.

Sistem "Bl bajk" funkcioniše tako da se korisnik prvo mora registrovati putem interneta, mobilne aplikacije, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Nakon registracije, korisniku se omogućava da iznajmi bicikl tako da izvrši identifikaciju, unosi broj bicikla koji je na raspolaganju na terminalu, nakon čega sistem automatski otključava bicikl.

Nakon završetka vožnje korisnik vraća bicikl na jedan od terminala, a sistem automatski vrši obradu i naplatu, u zavisnosti od vremena korištenja bicikla.

Cijene iznajmljivanja bicikala su povoljne, pa je tako pola časa tokom dana besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti sat košta 1,5 KM.