latinica  ћирилица
29/11/2019 |  13:45 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Mišel preuzeo dužnost predsjednika Evropskog savjeta

Novi predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel preuzeo je dužnost od svog prethodnika Donalda Tuska i poručio da će Evropa imati više samopouzdanja na svjetskoj sceni.

Mišel i Tusk izvršili su formalnu primopredaju dužnosti tokom ceremonije kojoj su prisustvovali novinari i osoblje institucija Evropske unije.

Primopredaja dužnosti bila je dio šire tranzicije u Briselu, u okviru koje će od sljedeće sedmice Evropsku komisiju preuzeti Ursula for der Lajen.

Mišel, koji je bivši premijer Belgije, pohvalio je Tuska i njegovu usredsređenost na evropsko jedinstvo u posljednjih pet godina, tokom kojih se Evropska unija suočila sa Bregzitom, migrantskom krizom, napadima džihadista u nekoliko evropskih gradova i finansijskim nevoljama.

Međutim, Mišel je naglasio da je vrijeme da Evropska unija dobije više samopouzdanja na globalnom nivou, prije svega izgradnjom zajedničkih odbrambenih i bezbjednosnih struktura.

- Živimo u miru, ali moramo ostati veoma oprezni - rekao je Mišel.

On je dodao da želi da Evropska unija postane globalni lider pokreta za zaštitu životne okoline, čime se saglasio sa Fon der Lajenovom, koja je posvećena borbi protiv klimatskih promjena.