latinica  ћирилица
29/11/2019 |  13:55 | Autor: SRNA

Pavić: Nova komisija pokazuje da EU više nije homogena

Nova Evropska komisija potvrđuje činjenicu da EU više nije homogena jer su u Evropskom parlamentu izabrane nove snage, što će usloviti mnogo više nestabilnosti u djelovanju Unije, te se odraziti i na Komisiju, ocijenio je u izjavi za Srnu politikolog Aleksandar Pavić.
Aleksandar Pavić (foto: sveosrpskoj.com) -
Aleksandar Pavić (foto: sveosrpskoj.com)

Kada je riječ o politici prema regionu takozvanog zapadnog Balkana, Pavić smatra da je jasan stav novog predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen - da EU ostaje na kursu proširenja - više reakcija na francuski stav da neće biti daljih proširenja dok ne budu riješena pitanja koja se tiču funkcionisanja EU, pa čak i samih uslova za proširenje.

- I dalje nacionalne države, pogotovo ove najjače Francuska i Njemačka, vode glavnu riječ i to ne može da prevaziđe ni Evropska komisija, tako da čak ni najbolje namjere Ursule fon der Lajen, koje odslikavaju više njemački interes da se dalje širi EU zato što se time širi njemački uticaj, ne mogu da promjene Makronovo mišljenje. To mogu da promjene samo unutrašnji odnosi snaga u Francuskoj - ocjenjuje Pavić.

Pavić smatra da čak i ako bude sitnih ustupaka i ako budu otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, to će biti više radi simbolike - da bi bio održan privid da EU u članstvu želi zemlje regiona.

On ocjenjuje da mnogo uticaja neće imati ni izbor komesara za proširenje iz Mađarske - zemlje koja podržava evrointegracije Srbije, jer, kako ukazuje, komesar za proširenje biće blagonaklon, ali nije on taj koji donosi odluke.

Osim toga, ističe Pavić, Mađarska je u sukobu sa drugim zemljama, pogotovo sa Njemačkom i Francuskom i po drugim pitanjima, na prvom mjestu kada je riječ odbrani tradicionalnih vrijednosti i politike prema migrantima.

- Tako da je, ipak, pogotovo odlaskom Velike Britanije, ako sve bude išlo po planu, njemačko-francuska osovina ta koja je motor, a između Francuza i Nijemaca sada postoje razmomilaženja oko strateških pitanja, uključujući proširenje i njegovu svrsishodnost i mehanizam - zaključuje Pavić.