latinica  ћирилица
29/11/2019 |  15:45 | Autor: RTRS

U Banjaluci Festival gitare u naredna tri dana

Festival gitare Ubuntu Guitarfest biće održan u Banjaluci od 30. novembra do 2. decembra, u organizaciji Asocijacije "102 gitarske žice".
Ubuntu Guitarfest - festival gitare u Banjaluci - Foto: ilustracija
Ubuntu Guitarfest - festival gitare u BanjaluciFoto: ilustracija

Svečano otvaranje zakazano je za subotu, 30. novembar, u 20 časova u Banskom dvoru, kada će biti održan i koncert Јure Cerkovnika, jednog od najistaknutijih mladih slovenačkih gitarista.

Dan kasnije, 1. decembra, takođe u Banskom dvoru, sa početkom u 20 časova biće održan koncert Gorana Krivokapića, koji je jedan od vodećih gitarista i kamernih muzičara nove međunarodne scene.

Treće koncertno veče, 2. decembra, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Stpske, od 18 časova, predstaviće pobjednike takmičenja iz kategorija osnovnih i srednjih muzičkih škola. Tad će nastupiti i Boris Popović, mlada nada muzičke gitarske scene Srpske.

Dnevni program koji obuhvata masterklasove, takmičenja, predavanje i promociju instrumenata, biće održan u prostorijama ЈU Muzička škola Vlado Milošević i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Ubuntu Guitarfest, kako je saopštio organizator, jedinstven je događaj koji promoviše gitarski zvuk.

- Kao takav namijenjen je i širokoj publici i vrhunskim gitaristima, i pedagozima i njihovim učenicima i studentima, kao i graditeljima gitare. Da bi svi oni našli svoju „gitarsku nišu“, program Festivala osmišljen je raznoliko - naveli su u saopštenju.

Grad je podržao ovaj festival putem Јavnog konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.