latinica  ћирилица
29/11/2019 |  16:33 | Autor: RTRS

U Banjaluci otvorena izložba učeničkih radova na temu "Kreativna ćirilica"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je ministarstvo opredijeljeno da nizom aktivnosti afirmiše srpski jezik i ćirilično pismo.
Ministarka Trivić ortvorila izložbu "Kreativna ćirilica" - Foto: RTRS
Ministarka Trivić ortvorila izložbu "Kreativna ćirilica"Foto: RTRS

- Uvjerena sam da smo svi na putu očuvanja nacionalnog identiteta Srba ma gdje živjeli, jer je to naša nacionalna i zajednička dužnost za nova pokoljenja - rekla je Trivićeva, otvarajući u Banjaluci izložbu učeničkih radova o temi "Kreativna ćirilica".

Ona je naglasila da je ova izložba važan doprinos u zaštiti i očuvanju srpskog kulturnog nasljeđa.

- Veliko je zadovoljstvo prisustvovati danas izložbi učeničkih radova inspirisanih ćiriličnim pismom koji dodatno ističu vrijednost i ljepotu srpskog jezika i ćiriličnog pisma - rekla je Trivićeva i zahvalila učenicima i školama koje su učestvovale u ovom projektu.

Prema njenim riječima, veoma je važno da su ičestvovale i škole iz dijaspore jer je ovo jedan od načina da mlade generacije u dijaspori uče i čuvaju ćirilično pismo kao kulturno dobro srpskog naroda.

Trivićeva je dodala da je nakon održanog Foruma o ćirilici u martu ove godine, pokrenut projekat "Karavan kulture govora" koji, takođe, predstavlja nastavak planiranih aktivnosti na realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, sporazuma kojim je definisana politika zajedničkog djelovanja u oblasti kulture Srpske i Srbije.

Ona je istakla da Ministarstvo radi na otvaranju mogućnosti za obrazovanje djece u dijaspori prema zajedničkom nastavnom planu i programu Srpske i Srbije, kao i predstavljanju kulturnih sadržaja.

Predsjednik Udruženja "Marko Polo" Aleksandra Žutić rekla je da su na izložbi, koja je otvorena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske, predstavljeni radovi učenika osnovnih i srednjih škola iz Srpske, Srbije, Hrvatske i Švajcarske.

Ona je dodala da je izložba sastavni dio projekta "Očuvanje i promocija ćiriličnog pisma kao kulturnog nasljeđa" koje ovo udruženje sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

- Željeli smo upravo da krenemo od najmlađih, jer na njima svijet ostaje, da kod njih pobudimo svijest o važnosti očuvanja ćirilice i da je što više promovišu i koriste - rekla je ona.