latinica  ћирилица
29/11/2019 |  18:24 | Autor: BETA

Јunker šaljivo na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare (VIDEO)

Luksemburžanin Žan-Klod Јunker ostao je vjeran svojoj reputaciji čovjeka slobodnog i vrcavog duha na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare u sjedištu Evropske komisije, obilježene opaskama, anegdotama i emocijama.
Žan Klod Јunker - Foto: Screenshot
Žan Klod ЈunkerFoto: Screenshot

- Gladan sam - rekao je odlazeći predsjednik Evropske komisije na kraju kratke seanse pitanja i odgovora sa novinarima na kojoj je kritikovao ukidanje sistema špicenkandidata uvedenog 2014. za određivanje novog predsjednika Evropske komisije, i ispričao anegdotu o prisluškivanju njegovog mobilnog telefona od strane službi američkog i francuskog predsjednika Bila Klintona i Žaka Širaka.

Protiv sistema izbora špicenkandidata, odnosno sistema po kome političke grupe u Evropskom parlamentu određuju svog kandidata za predsjednika Evropske komisije, bio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

- Ideja da se ne ponovi izbor špicenkandidata 2019. je bila greška. To je bio mali demokratski napredak i mi smo ga ukinuli iz nejasnih razloga - rekao je Јunker i našalio se da bi on bio jedini izabran po tom sistemu i ne bi imao nasljednika. Kritika je direktno uperena protiv Makrona koji je bio protiv toga.

Makron je odbio da se prema tom sistemu za novog predsjednika EK izabare Manfred Veber, kandidat Evropske narodne partije (EPP) koja je osvojila najviše glasova na izborima, te je bilo potrebno dva samita EU da se usaglasi izbor nove predsjednice Komisije Ursule fon der Lajen.

Јunker je zatim ispričao anegdotu sa svojim mobilnim telefonom.

- Moja nokija danas je zaštićena ali u to vrijeme mogla se prisuškivati - rekao je on.

Kako je ispričao, bio je 1997. u Parizu na jednom evropskom samitu o zapošljavanju i bio je primoran da promijeni hotel.

- Tokom noći Bil Klinton me pozvao da razgovara o problemu između Erbasa i Boinga. Bio sam vrlo iznenađen jer me pozvao na fiksnu liniju mog novog hotela, a moja delegacija nije ni znala da sam promijenio hotel. I bio sam vrlo iznenađen kada sam sutra čuo Žaka Širaka kako mi kaže kada me je dočekao u Јelisejskoj palati "način kako si razgovarao sa Klintonom, tako Evropa treba da razgovara sa Amerikancima" - ispričao je Јunker.

Kako prenosi Frans pres Јunker je izgledao umorno, oporavlja se od delikatne operacije aneuruzma aorte i bio je primoran da odloži za utorak, 3. decembar primopredaju sa novom šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. On slavi 65. rođendan 9. decembra.