latinica  ћирилица
29/11/2019 |  18:52 ⇒ 19:31 | Autor: sputniknews.com

Pala već dva rekorda na srpskom dijelu Turskog toka

Prilikom postavljanja dijela kraka gasovoda Turski tok ispod rijeke Dunav u Srbiji, postavljen je evropski rekord u brzini i stepenu složenosti radova.
Turski tok - Foto: RTRS
Turski tokFoto: RTRS

Trenutno se na teritoriji Srbije gradi gasovod od granice sa Bugarskom do Mađarske, kojim će, kako se očekuje, proticati gas iz Turskog toka.

Riječ je o kraku dužine 402 kilometra, protoka od 12,87 milijardi kubnih metara na ulazu i oko 10 milijardi na izlazu. Generalni naručilac radova je kompanija Gastrans. Јedna od najkomplikovanijih dionica gasovoda prolazi ispod rijeke Dunav na teritoriji Smedereva, 50 kilometara jugoistočno od Beograda.

- Najveći i najznačajniji dio je prolazak gasovoda preko rijeke Dunav, dužine 1402 metra. Bilo je poteškoća u vezi sa složenom geologijom pod Dunavom, nailazili smo na slojeve uglja, ali ipak smo uspjeli da završimo taj dio za 32 dana. Radovi su obavljeni prema planu, što je rekord - rekao je načelnik proizvodno-tehničke uprave Јevgenij Uljrih.

On je istakao da je ova dionica preko Dunava treća u svijetu po veličini.

- Prva je izgrađena na Novom Zelandu, druga u SAD, dok je naša ispod Dunava prva ovakve vrste u Evropi. Ovo je evropski rekord u postavljanju gasovoda ispod vodenih barijera metodom direktne cijevi (provlačenje zavarene cijevi kroz pripremljene mikrotunele - istakao je on.

Prečnik magistralnog gasovoda koji prolazi preko Dunava iznosi oko 1,2 metra. Cijev je obložena specijalnim materijalom kako bi se zaštitila prilikom provlačenja.

Uljrih je dodao da cijevi na ostalim dijelovima gasovoda tri puta presijecaju rijeku Moravu, kao i Tamiš, Tisu, manje rijeke i vodene kanale.