latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:13 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Zaustavljen put u NATO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavljuje da će Program reformi u BiH, prije nego što pošalje u Brisel, dati na uvid poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kaže da je taj dokument proslijedio pojedinim opozicionim vođama u Republici Srpskoj. Nakon ove izjave oglasio se predsjednik SDS-a Mirko Šarović, tvrdnjom da tekst sporazuma, potpisanog u Predsjedništvu BiH, nije dobio.

Dokument Program reformi ne sadrži termin integracija, isključivo se koristi pojam saradnja sa NATO. Rečenica da taj sporazum ne prejudicira članstvo u NATO, otklanja sve dileme, kaže srpski član Predsjedništva BiH i potpisnik akta Milorad Dodik. Odbacuje tvrdnje opozicije da je riječ o tajnom dokumentu.

- Mnogi važni ljudi iz opozicije imaju taj dokument. Јa sam im ga poslao. A, sad prave neku atmosferu oko toga. Radi se o tome da smo mi uzeli praksu iz Srbije i nekih drugih zemalja koje su članice Evropske unije, a nisu članice NATO - navodi Dodik.

Dodik kaže da će dokument, prije slanja u Brisel, dati na uvid poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.
Dvoličnim naziva svog prethodnika u Predsjedništvu BiH Mladena Ivanića, zbog optužbi da od poslanika, navodno, skriva akt na koji je stavio potpis.

- Јa neću da se ponašam kao on i ja ću taj dokument dostaviti Parlamentu. Ali, zašto nije dostavio Strategiju spoljne politike BiH Parlamentu Srpske, ako misli da tako treba, a šalje poruku da to neko treba da uradi - kaže Dodik.

U danu kad je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ponovio da za Rusiju dogovoreni oblik saradnje BiH i NATO nije sporan, Ivanić je tvrdio da slanje dokumenta u centralu NATO, automatski znači aktivaciju MAP i napuštanje politike vojne neutralnosti.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević pita kako opozicija ima obraza da Dodika optužuje za navodno napuštanje politike vojne neutralnosti, kad nije imala hrabrosti ni da glasa za Rezoluciju kojom je definisan odnos Republike Srpske prema vojnim savezima.

- A kasnije su, kad smo uspjeli da napravimo dogovor na nivou BiH, koji je potpuno u skladu sa tom Rezolucijom, nas optuživali za izdaju i kršenje Rezolucije za koju oni nisu smjeli ni glasati - kaže Kovačević.

Ivanić je u programu BN televizije rekao i da je Dodik neopravdano građane plašio vojnom vježbom Oružanih snaga BiH i NATO na Manjači i najavom da će uz Ivanićevu saglasnost biti korišćena municija s osiromašenim uranijumom.

- On je protiv toga, on će izvesti ljude gore da se bore, on je protiv aktivacije MAP. I, šta bi na kraju? Održa se vježba na Manjači. Bili i posmatrači NATO - rekao je Ivanić.

Da je Ivanić ostao u Predsjedništvu, ta vježba bi bila i obimnija i duža, smatra stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić. Samo zahvaljujući Dodikovoj političkoj intervenciji, kaže, vježba je svedena u prihvatljive okvire - a to je saradnja u okviru Partnerstva za mir, kako je i navedeno u zvaničnom dokumentu Ministartva odbrane BiH.

- Osim toga, avioni A-10 o kojima se najviše pričalo, koji su isključivo u funkciji korišćenja oružja i municije sa osiromašenim uranijumom, ne da nisu gađali, već nisu ni poletjeli - ističe Ćeranić.

U emisiji Puls BN Televizije, Ivanić je izjavio i da je SNSD glasao za sve prenose nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH. Iz SNSD-a odgovaraju da boljeg demantija od Ivanićevog govora na političkoj akademiji SDA u Zenici, februara 2016. ne može biti.

- Јa sam bio učesnik reformi poput uvođenja PDV-a, carine, uvođenja vojske na nivou BiH i uvođenja OBA. Nađite mi težu reformu koja nas čeka u odnosu na ove... Kada imate interes, sve možete rješiti - rekao je Ivanić tada ba akademiji.

Iz SNSD-a saopštavaju da je vrijeme PDP-a i SDS-a prošlo i da je, kako kažu, njihovo ponašanje plod frustracije zbog broja glasova koje građani Srpske daju stranci Milorada Dodika.