latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:20 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Za pomoć prijevremeno rođenoj djeci oko 50.000 KM (FOTO)

Vlada Republike Srpske isplatiće dio sredstava, koja nedostaju za nabavku indirektnog lasera, kojim bi tretman retinopatije, kod prijevremeno rođene djece, bilo moguće pružati u Banjaluci. Riječ je o uređaju čiju je kupovinu iniciralo Udruženje "Mrvice", u okviru akcije "Ljubičasti novembar".

Mjesec dana bilo je dovoljno da Udruženje "Mrvice" prikupi sredstva za nabavku uređaja kojim bi vid djece rođene prije termina, bio sačuvan tretmanom u Banjaluci.

Polovina sredstava prikpupljena je na humanitarnoj večeri i pozivima građana na broj 1415. Dio koji nedostaje, oko 50.000 KM, isplatiće Vlada iz budžetskih rezervi.

- To je laser oftamoskop, sa kojim se tretira prematurna retinopatija. Pored toga, aparatom može da se djeluje i na glaukome i na tumore - kaže Danka Mirjanić, predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice".

Višković sa predstavnicima Udruženja "Mrvice" (Foto: SRNA)

Na takvo liječenje bebe su do sada morale u Beograd, a transportovati bebu koja često nije teška ni 800 grama, nije lak zadatak.

- Radi se o oboljenju koje se javlja samo kod prijevremeno rođene djece, bolesti koja u svom trećem stadijumu izaziva teško oštećenje vida i sljepilo, ukoliko se ne zaustavi i izliječi - rekla je dr Vesna Ljubojević, specijalista oftalmolog.

Osposobljavanje za rad na ovom aparatu, već očekuje nekoliko ljekara Kliničkog centra.

- Kako se budu edukovali naši stručnjaci, Vlade Srpske će zajedno sa udruženjem "Mrvice" to da prati, a cilj nam je da u nekom narednom periodu te aparate imamo i u drugim centrima - naveo je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Prošle godine, za deset mjeseci, u Kliničkom centru registrovano je 300 prijevremeno rođenih beba, dok ih je za isti period ove godine, primljeno 403.