latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:36 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Novi Zakon u funkciji bržeg oporavka privrednih društava

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturisanju. Biće to prva, u nizu mjera, koje je moguće sprovesti, kada je privredno društvo u finansijskim neprilikama. Cilj je njegovo ozdravljenje u ranoj fazi, ali i rješavanje problematičnih kredita.

Sporazumno finansijsko restrukturisanje je dobrovoljni, vansudski model restrukturisanja korporativnih dugova. Ovim postupkom bili bi redefinisani dužničko-povjerilački odnosi privrednog društva ili preduzetnika sa finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca, prvenstveno banaka. Postupak se pokreće kada se pojave prve teškoće u poslovanju. Preduslov je da su njegov oporavak i održiv nastavak poslovanja mogući. Sve ovo definisano je Nacrtom zakona koji je utvrdila Vlada.

- Zakonsko rješenje je usaglašeno sa poslovnom zajednicom i ide u Narodnu skupštinu u formi nacrta. Vidjećemo kakve će biti primjedbe na zakon, ali do prijedloga, nadam se da ćemo u Republici Srpskoj imati jedno zakonsko rješenje koje će samo poboljšati naš privredni ambijent - naveo je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

U sprovođenju Zakona, značajna će biti uloga Privredne komore Srpske, kao institucionalnog posrednika u postupku vansudskog restrukturisanja.

- Privredna komora je inicirala donošenje ovakvog zakona da bi se, s jedne strane povećala likvidnost u Republici Srpskoj, a s druge da bi se zaokuružio proces restrukturisanja u Srpskoj - pojašnjava Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Koristi su višestruke - kako za dužnike, tako i za one kojima se duguje. Postupak je fleksibilniji od onog koji definiše Zakon o stečaju, stvara manje troškove preduzetnicima.

- Stečajni postupak je nešto što se radi silom prilika, a ovo je situacija u kojoj onaj ko je u problemima sa povjeriocima, pokušava naći rješenje za svoj problem. Mislim da to spasava i neke od povjerilaca koji će doći u priliku da spasu svoja sredstva - kaže Saša Trivić iz Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Da je ovo dobra praksa, koju provode brojne zemlje, ukazuju i ekonomisti. Osim za preduzeća koja su u ranoj fazi, biće značajna podrška i preduzećima s dugom tradicijom.

U Vladi navode da je novi zakon baziran na najboljim međunarodnim iskustvima. Razlozi za njegovo donošenje proizilaze iz potrebe za izvršenje obaveza utvrđenih u Programu ekonomskih reformi Srpske do 2019. godine, Reformskoj agendi i Pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu.