latinica  ћирилица
29/11/2019 |  21:35 ⇒ 30/11/2019 | 08:04 | Autor: SRNA

Rast plata jedan od načina za poboljšanje demografske slike

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se u Srpskoj mnogo radi na unapređenju populacione politike, navodeći da je i najavljeno povećanje plata sastavni dio nastojanja da bude popravljena demografska slika.
Željka Cvijanović (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Željka Cvijanović (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Cvijanovićeva je podsjetila da je Kabinet predsjednika Republike Srpske iz kojeg je pokrenuta inicijativa za donošenje programa demografske obnove tačka za koordinaciju, a da studije i analize koje su urađene predstavljaju podlogu za aktivnosti koje će preduzeti Vlada.

Prema njenim riječima, i u postojećim mjerama populacione politike napravljena su poboljšanja.

- Ograničenje od šest mjeseci za materinski dodatak za nezaposlene porodilje koji iznosi 405 KM isključilo je neke roditelje i u tom smislu će to biti popravljeno. Napravljene su izmjene određenih zakona u socijalnoj sferi. Proširen je i spektar korisnika prava na besplatne udžbenike - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će, kada je riječ o materijalnim davanjima, mjere biti ojačane.

- Ali, potrebno je popravljanje ekonomske i privredne slike, povećanje broja zaposlenih i specifični programi zapošljavanja namijenjeni ženama - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će najviše vremena zahtijevati rješavanje pitanja usklađivanja roditeljstva sa poslovnim obavezama.

- Nemoguće je danas donijeti rješenje, ono će zahtijevati više vremena i biće rezultat anketa koje smo sproveli - dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je ocijenila da je pretpostavka za izgradnju stabilnog i uređenog ambijenta pravna država i društvo u kojem nema barijera da svi imaju jednake šanse.

- Mi smo mnogo reformi u oblasti pravne države proveli po recepturi međunarodne zajednice koja nas sada kritikuje, a oni su to kreirali. Da smo sami reformisali sistem i napravili sistem odgovornosti bilo bi puno bolje. Radili smo pod dirigentskom palicom i na način da je to sve bio eksperiment, a danas kritikuju oni koji su bili kreatori tih rješenja - naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći o odlasku stanovništva u inostranstvo, ona je navela da je jedan od motiva za to i nedostatak osjećaja o uređenosti sistema.

- Ali, uređen sistem uvijek mnogo košta. Takođe, postoji i mnogo zabluda o tome da je negdje drugo bolje, ali to nas ne amnestira od toga da moramo praviti bolji ambijent - istakla je Cvijanovićeva za ATV.