latinica  ћирилица
30/11/2019 |  07:57 ⇒ 17:05 | Autor: SRNA

Otvaranje najvećeg projekta na Јahorini - kabinske gondole "Јavor-Partizan" (FOTO)

Kabinsku gondolu "Јavor-Partizan" na Јahorini danas otvara srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Otvaranje gondole "Јavor-Partizan" - Foto: RTRS
Otvaranje gondole "Јavor-Partizan"Foto: RTRS

Snijeg koji danas pada na Јahorini idealan je dekor za svečanu ceremoniju, kao i odličan uvod u početak ski-sezone 2019-2020. godine, čiji je početak planiran za 7. decembar.

Foto: SRNA

Olimpijski centar od danas pokreće sistem vještačkog osnježavanja ski-staza.

Na svečanom otvaranju obratiće se i Srđan Đoković - otac proslavljenog srpskog tenisera Novaka Đokovića, te rukovodstvo Olimpijskog centra Јahorina i kompanije Lajtner, koja je instalirala ovu gondolu.

Foto: SRNA

Obraćanje govornika u objektu pored mjesta odakle polazi gondola predviđeno je za 16.00 časova, 20 minuta kasnije planirano je presijecanje vrpce i svečano puštanje u rad, dok je okupljanje medija i učesnika zakazano za 15.40 časova.

Gondola je kapaciteta 2.700 skijaša na sat, dužine 1.100 metara, sa 36 desetosjednih kabina, od kojih je jedna VIP prilagođena za posebne namjene, a izgrađena je na trasi koja je najmanje izložena vjetru i magli, tako da će raditi i kada ostale instalacije nisu u mogućnosti.

Foto: RTRS

Ova gondola spaja dio skijališta Prača sa dijelom skijališta Poljice, što je nedostajalo u prethodnom periodu.

Uz gondolu su izgrađene i tri nove staze dužine pet kilometara, a glavna i najveća staza prekrivena je sistemom osnježavanja i izgrađeni su vjetroustavi.

- Osim što će značajno doprinijeti povećanju kvaliteta skijanja na Јahorini, kabinska gondola "Јavor-Partizan" biće svojevrsna turistička atrakcija prilagođena i za panoramsko razgledanje, te će na adekvatan način upotpuniti ponudu Olimpijskog centra Јahorina tokom cijele godine - navedeno je u saopštenju.

Vožnja novom kabinskom gondolom danas će biti besplatna za sve goste Јahorine od 10.00 do 15.00 časova.

Povodom otvaranja ovog izuzetno značajnog projekta za Olimpijski centar Јahorina za 20.00 časova zakazan je koncert Saše Matića.