latinica  ћирилица
30/11/2019 |  13:14 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Stefanović: Primjena novog zakona značiće bezbjedniju državu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da je sutrašnji dan važan, jer stupa na snagu zakon koji će biti snažna podrška u borbi protiv narko dilera, silovatelja, pošto će izmjene Krivičnog zakonika olakšati primjenu policajcima, tužiocima i sudijama i pomoći u borbi za bezbjednu Srbiju.
Nebojša Stefanović (Foto: N1) -
Nebojša Stefanović (Foto: N1)

- Omogućiće da svi oni monstrumi koji ubiju dijete dobiju doživotnu robiju. Želimo da ih spriječimo da budu u prilici da ponove bilo kakvu sličnu vrstu zločina. Ovaj zakon omogućiće značajno strožije kažnjavanje povratnika, nikome neće moći da se ublaži kazna -rekao je Stefanović novinarima u Palati Srbije.

On je pojasnio da će se kod najtežih krivičnih djela povratnicima izricati kazna koje neće moći da bude manja od polovine maksimalno propisane kazne i naglasio da neće biti mogućnost otpust za najteže zločine, prenose beogradski mediji.

- Hoću da se zahvalim Igoru Јuriću i Fondaciji `Tijana Јurić` jer sada imamo priliku da ovakvi zločini neće proći nekažnjeno -  rekao je Stefanović i dodao da je MUP takođe podnijeo inicijativu da se ove izmjene zakona usvoje.

Parlament Srbije je u maju usvojio izmjene Krivičnog zakonika Srbije kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40 godina i uvodi doživotna kazna zatvora za najteža krivična djela.

Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloljetnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s prijedlogom Fondacije "Tijana Јurić" koji je podržalo oko 160.000 građana.

Doživotna kazna zatvora proširena je i na sva druga krivična djela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina.