latinica  ћирилица
30/11/2019 |  14:08 | Autor: sputniknews.com

Na planini Rtanj gradiće se Teslin toranj

Međunarodni naučni centar za istraživanje Teslinog nasljeđa kupio je pet hektara zemlje na planini Rtanj, gdje planira izgradnju naučno-istraživačke laboratorije, ali i Teslinog tornja poput onog koji je postojao na Long Ajlendu kako bi se pokazalo da je moguće koristiti energiju iz jonosfere, izjavila je direktor Centra Milka Kresoja.
Nikola Tesla - Foto: RTRS
Nikola TeslaFoto: RTRS

Ona kaže da namjeravaju okupiti naučnike zainteresovane za rad na Teslinoj zaostavštini i da je namjera Centra da dokaže da nije utopija ono što je radio Nikola Tesla.

- Zamislili smo da podignemo hotel radnog naziva `Smiljan` u vidu Teslinog tornja, kao i kopiju Tesline rodne kuće i kopiju crkve Svetog Petra i Pavla u kojoj je naučnik kršten - rekla je Kresoja za Sputnjik.

Gradnja Teslinog naselja na Rtnju će, kako je planirano, početi na proljeće.

- Predali smo sve projekte i čekamo dozvolu. Tamo se nalazi veliki tunel dužine 100 metara koji je pod zaštitom države. U njemu smo mislili da napravimo muzej Nikole Tesle, gde će on kao hologramski lik dočekivati posetioce - pojasnila je ona.

Govoreći zašto je za ovaj projekat izabran baš Rtanj, Kresoja je rekla da je to mistična i neobična planina, koja će, baš kao i Tesla, još dugo ostati tajna.

- Rtanj kao reč znači božanski poredak. Tesla je živeo po zakonima prirode, a nijedan naučnik je nije poznavao tako dobro kao on - navela je ona.

Kresoja je rekla da su dio tima koji radi na ovom projektu brojni ruski naučnici, prije svega iz Moskve i Novosibirska, ali i publicista i scenarista Vitalij Pravdivcev, koji je napravio film o Tesli.

- Tesla je inspiracija za ruske naučnike. Na jednom od instituta u Rusiji napravljeno je 180 patenata baziranih na Teslinom nasleđu. Centru se nedavno priključio i mladi doktor tehničkih nauka Dmitrij Kruk iz Krasnojarska, koji je napisao opsežnu studiju `Nikola Tesla - buđenje sile` - rekla je ona.