latinica  ћирилица
30/11/2019 |  18:32 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Može li Osman Mehmedagić Osmica ponovo biti izabran za direktora OBE?

Generalnom direktoru Obavještajno - bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, njegovom zamjeniku Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi istekao je četvorogodišnji mandat.

Mehmedagiću je nedavno poništena fakultetska diploma koju je stekao u Banjaluci.

U Ministarstvu pravde BiH nisu odgovorili na naše pitanje da li ta činjenica mijenja njegov radno - pravni status.

Izvjesno je da će imenovanje novog direktora Obe sačekati da bude kompletiran novi Savjet ministara.

Praktično kompletan bezbjednosni sektor na nivou BiH je u tzv. tehničkom mandatu.

Dragan Mektić odavno je u tom modu, a nakon direktora Sipe Perice Stanića, mandat je ovog mjesec istekao, makar formalno, prvom obavještajcu BiH Osmanu Mehmedagiću: "Do izbora novog direktora, ostajem na čelu Agencije. Sve je po zakonu i propisima. U ovakvim slučajevima nema tehničkog mandata, nema situacija u kojima je prvi čovjek OBA u funkciji v.d. ili neke slične gluposti."

Odavno se spekuliše da će ga SDA ponovo kandidovati, uglavnom zbog bliskosti s porodicom Izetbegović još od predratnog vremena.

- Tu ja ne očekujem iznaneđanje. Izetbegoviću je jako stalo do toga - ističe Predrag Ćeranić, bivši obavještajac i stručnjak za bezbjednost.

Ćeranić otkriva da su Bakir Izetbegović i Šefik DŽaferović uspjeli da ubijede američkog i britanskog ambasadora da Mehmedagić treba da dobije još jedan mandat, jer se između ostalog pokazao kao dobrar u opserviranju Rusa: "Da je Osmica rješenje, da je borac protiv terorizma, da odlično sarađuje sa zapadnim obavještajnim službama, da je sve ovo što se dešava oko diplome napakovano i da je to na neki način preporuka za drugi mandat".

Član 36 Zakona o OBA BiH propisuje da direktor, njegov zamjenik i generalni inspektor moraju da imaju visoku stručnu spremu, te je nejasno kako je "srednjoškolac" Mehmedagić i dalje na funkciji.

Denis Zvizdić se ne oglašava. Po svemu sudeći novimenovani predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, koji u srijedu očekuje potvrdu i u PS BiH, prioritetno će se pozabaviti izborom novog rukovodstva Obe.

Inače, OBA je više od dvije godine bez parlamentarnog nadzora. U tom periodu izbila je afera prisluškivanja zvaničnika Srpske i Srbije, kao i sukobi s hrvatskom obavještajnom agencijom SOA.

- Mi smo potpuno uvjereni da je bošnjačka obavještajna organizacija koja baštini vrijednosti ratnog AID-a i da nema ništa zajedničko sa interesima svih u BiH - kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Osman Mehmedagić bio je pripadnik jedinice "Biseri" koja je obezbjeđivala Aliju Izetbegovića, učesnik je krvavih događaja u Dobrovoljačkoj.

Osim poništene diplome ostaće upamćen po tome što je "očistio" Obu od srpskih kadrova, šaljući ih u penziju, kao i po kafama sa Mektićem i probranim novinarama iz čijih su pera fabrikovane afere.