latinica  ћирилица
30/11/2019 |  18:36 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

U Srpskoj održano jedno od najprestižnijih ribolovačkih takmičenja

U Srpskoj od ušća Pive i Tare gdje i nastaje Drina, u najbistrijem toku do Foče, neiscrpni su turistički potencijali.

Sve je više i ribolavaca. Ovaj put na Huko huko kupu, iščekivali su mladicu "drinsku kraljicu".

U gornjem toku Drine, gdje je rijeka i najbistrija i najatraktivnija "naoružani" strpljenjem i mamcima u iščekivanju "kraljice vode" - mladice.

Iako hladno, kažu, uslovi su odlični. Na obalama Drine i Ćehotine, polako do trzaja, sna svakog sportskog ribolovca.

Pričaju, ništa neobično što su je prozvali "riba od hiljadu zabačaja".

- Zahtjevna riba. Može nekad da se ode i stotinu puta u ribolov da se ne vidi. Zato je onda i zadovoljstvo pravo - kaže Saviša Petrić iz Crne Gore.

- To je riba od hiljadu zabačaja a ja sam trenutno na dvioe hiljade. To je izuzetno inteligentna riba, dobar borac. Јa mislim da je i malo zaštićena - priča Mladen Savović iz Srbije.

Krivolovci nisu birali načine kako da dođu do plijena. To je ugrozilo i mladicu. U posljednje vrijeme stvari se mijenjaju: ribočuvari su prisutniji uz rijeke, a i ribolovci mijenjaju svijest.

Sve je više zaljubljenika koji se vode motom "Ulovi i pusti u vodu".

Milan Rudinac, predsjednik Sportsko - ribolovnog društva "Mladica" iz Foče, navodi da je ono što je najbolje i što može da sačuva mladicu to što ona na ovom terenu može da se izmrijesti i sama umnoži a da je naše samo da je pazimo.

Gornjodrinski Huko huko kup, jedan od najprestižnijih ribolovačkih takmičenja na Balkanu, okupio je zaljubljenike u ribolov iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.