latinica  ћирилица
30/11/2019 |  19:53 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Vlada Srpske pomaže nerazvijene opštine

Vlada Republike Srpske u proteklih deset godina izdvojila je 36 miliona maraka za pomoć izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama.

Među njima je i opština Vlasenica kojoj je nedavno dodijeljeno 30.000 maraka za sufinansiranje projekta javne rasvjete.

Pomoć za nabavku aparata za dijagnotstiku dodijeljena je i Domu zdravlja u Višegradu i opštini Petrovo za obnovu školske infrastrukture.

Vlada Srpske u ovoj godini obezbijedila je dodatnih 300.000 maraka za sufinansiranje projekata nerazvijenih opština.

Opštini Vlasenica, koja je konkurisla za projekat rekonstrukcije zastarjele javne rasvjete, vrijedan 260.000 maraka, odobreno je 30.000.

- Mi smo izračunali da će na godišnjem nivou biti ušteda oko 40 % ,kompletno urbano područje biće osvijetljeno, dosta je djece koja prolaze neosvijetljenim ulicama kada idu u školu - rekao je Goran Đurić, zamjenik načelnika opštine Vlasenica.

Ulaganje i sigurnija budućnost mladih razvojni je prioritet, ističu u ovoj opštini.

To potvrđuju izgradnjom savremenog Studentskog doma kapacieta 300 mjesta, čiju izgradnju, vrijednu osam miliona maraka, takođe pomažu vlade Srpske i Srbije.

Potreba za studentskim smještajem ukazala se nakon otvaranja Šumarskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo, na kojem je trenutno oko 200 studenata.

 -Da nije bilo ovog fakulteta, prvenstveno zbog finansijsakih razloga, ne bih mogao da završim nigdje drugdje. To je omogućilo studentima iz ovih siromašnijih krajeva istočnog dijela Srpske, da da dalje nastave svoje školovanje - navodi Boban Miletić, asistent na Poljoprivrednom falukultetu, Odsjek šumarstvo Univerziteta Istočno Sarajevo u Vlasenici.

Šumarstvo u Vlasenici studiraju i studenti iz Cne Gore i Srbije.

- Dolazim iz Priboja, iz Srbije, studiram ovde na fakuktetu u Vlasenici zajedno sa bratom. Stanujemo privatno i nije skupo - kaže Hristina Popović.

- Mi u Crnoj Gori nemamo Šumarski fakuktet, a imamo bogatstvo šuma - naglasio je Milorad Ilovac iz Pljevlja.  Dodaje i da će studentksi dom će podići kvalitet sudija i povećati broj studenata.

Izgradnja policijske stanice još je jedan od projekata u Vlasenici koji se gradi uz finansijsku podršku Republike.

Na tu pomoć računa i opština Višegrad:

- Riječ je o nabavci opreme za Doma zdravlja. Vlada Srspke će preko Ministartsva za upravu i loklanu saomoupravu sufinansirati opremu u iznosu od 17.000 KM. Oprema košta preko 60.000 - rekao je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Od dodatnih raspoloživih sredstava za nerazvijene opštine, prema predloženim projektima, sredstva su dodijeljena i opštini Petrovo za unapređenje školstva.