latinica  ћирилица
01/12/2019 |  10:04 ⇒ 15:29 | Autor: RTRS

Praksa u preduzećima za učenike 14 srednjih škola

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedilo je praksu u preduzećima za učenike 14 srednjih stručnih i tehničkih škola.
Natalija Trivić - Foto: RTV Slobomir
Natalija TrivićFoto: RTV Slobomir

Iz Trebinja je Centar srednjih škola potpisao je 35 ugovora, a Tehnička škola 12, iz Banjaluke je Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola potpisala 17 ugovora, Škola učenika u privredi 12, a Tehnička škola četiri, Srednjoškolski centar Pale potpisao je osam ugovora, a Tehnička škola iz Gradiške pet.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić rekla je Srni da je da su u skladu sa Sporazumom o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju" do sada potpisana 102 ugovora između 99 privrednih subjekata i 14 srednjih škola u Republici Srpskoj.

Ona je istakla da je učeničku praksu obezbijedilo Ministarstvo u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, Unijom udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom Srpske.

Trivićeva je navela da su sporazumima definisani minimalni zahtjevi u smislu kadrova, opreme, prostora i drugih uslova, u skladu sa nastavnim planom i programom, koje su poslodavci obavezni da ispunjavaju prilikom angažovanja učenika u praktičnoj nastavi, zaštita i bezbjednost učenika, kao i njihove obaveze, ali i roditelja i škola.

- Cilj ovog projekta je da se obuhvati što veći broj učenika na praksi kod poslodavca - naglasila je Trivićeva.

Sporazumom je definisano i da će zainteresovani poslodavci učeniku isplaćivati naknadu/stipendiju po satu provedenom na praksi koja ne može biti niža od 40 odsto od cijene sata u navedenom zanimanju.

Ona je dodala da će, prema tom sporazumu, preduzeće po završetku školovanja zaposliti učenike koji su ostvarivali najbolje rezulate u obavljanju praktične nastave, ukoliko vudu ispunjeni odgovarajući uslovi.

- Donijeli smo Pravilnik o načinu obrazovanja učenika kod poslodavca, detaljno smo propisali način obrazovanja učenika kod poslodavca, sadržaj ugovora između škole, poslodavca i učenika, odnosno roditelja učenika, kao i druga pitanja od značaja za obrazovanje učenika kod poslodavca - objasnila je Trivićeva.

Јedna od značajnih aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture u vezi sa kvalitetnijom upisnom politikom u narednom periodu, prema riječima ministra, biće usmjerena na povećanje upisa učenika u zanimanja potrebna tržištu rada.

- U kontekstu održivog razvoja Srpske, potrebno je i dalje raditi na unapređivanju upisne politike kroz aktivnosti profesionalne orijentacije učenika i promociju zanimanja potrebnih tržištu rada - smatra Trivićeva.

Trivićeva je navela da je ovogodišnja realizacija plana upisa u srednje škole pokazala veći interes učenika za zanimanja u struci - Mašinstvo i obrada metala, u kojoj je upisano 15,65 odsto učenika, kao i za zanimanja u struci - Elektrotehnika, gdje je upisano 14,10 odsto od ukupnog broja upisanih učenika.

Ona to smatra dobrim pokazateljom, te ističe da će se unapređenje nastave za obrazovanje učenika trogodišnjih stručnih škola poboljšati preraspodjelom fonda časova kojim bi se povećao broj časova praktične nastave.

Trivićeva je napomenula da je jedna od aktivnosti u kreiranju upisne politike za ovu školsku godinu protekla u aktivnostima revizije i standardizacije zanimanja, te povezanosti svih društvenih partnera značajnih u ovom procesu, posebno predstavnika poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, lokalne zajednice i drugih.