latinica  ћирилица
01/12/2019 |  11:09 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Tamna slika rimske istorije - izložba u Muzeju Hercegovine

U galerijskom prostoru Muzeja Hercegovine otvorena je izložba pod nazivom "Јedna slika tamne strane rimske istorije, Skupi - grobnica sa masovnim sahranjivanjem, arheo - antropološka i forenzičko - antropološka prezentacija".

Zahvaljujući saradnji Muzeja Hercegovine i Muzeja grada Skoplja, prvi put je predstavljena u Republici Srpskoj.

Riječ je o masovnoj grobnici u kojoj je bilo sahranjeno oko dvije stotine pokojnika, odraslih muškaraca, nekadašnjih hrabrih vojnika, pripadnika nepobjedive rimske vojne, od kojih je većina nasilno pogubljena, najčešće odrubljivanjem glave – dekapitacijom. Izložbu čine fotografije, video zapisi, skulpture i crteži.

Muzej Hercegovine se trudi da u svom prostoru ugosti sve najznačajnije regionalne Muzeje. Tako je počela saradnja, osim sa Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom, ovom izložbom i sa Sjevernom Republikom Makedonijom.

Izložba i katalog su realizovani uz finansijsku podršku Grada Skoplja, a u saradnji sa Arheološkim muzejom Rrepublike Sjeverne Makedonije, Institutom za sudsku medicinu, kriminalistiku i medicinsku deontologiju - Skoplje i Matičnim muzejom Hercegovine u Trebinju.

Izložbu u Trebinju posjetioci mogu da pogledaju do 15. decembra.