X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
01/12/2019 |  12:27 ⇒ 12:47 | Izvor: RTRS

Završeni 36. Susreti pozorišta BiH

U Brčkom su završeni 36. Susreti pozorišta Bosne i Hercegovine, na kojem su svoje teatarsko umijeće iskazali članovi osam pozorišta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Gran pri Susreta otišao je u Zagreb, a u Sarajevo najbolja nagrada pozorišta u Bosni i Hercegovini.

Prema odluci stručnog žirija najbolja predstava Susreta je "Kiklop" Ranka Marinkovića u izvođenju Gradskog dramskog kazališta "Gavela" iz Zagreba. Ovoj predstavi dodijeljen je i Gran pri susreta.

- Ovo je bila zaista uspješana sedmica za Dramsko pozorište Gavela, i za mene kao direktora, pogotovo - istakao je Dražen Ferenina, direktor "Gavele".

Igor Đorđević proglašen je za naboljeg glumca Sustera u predstavi "Kozocid" u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu dodijeljen je Јovani Gavrilović za ulogu Petrija gradska, u predstavi "Petrijin venac", Ateljea 212.

- Osjećam da iza ove nagrade stoji cujeli naš ansambl, ne samo ja, i uživala sam u jučerašnjem danu u jučerašnjem izvođenju, uživala sam u današnjem danu, mislim da ova publika njeguje jedan topli, nježni odnos prema teatru - kaže Gavrilovićeva.

Osam nagrada u kategoriji nagrađenih pozorišta BiH otišlo je u "Kamerni teatar 55" Sarajevo.

Između ostalog, nagrada za najbolju režiju pripala je Kokanu Mladenoviću za predstavu "Sjećaš li se Doli Bel", nagrada za najbolju žensku ulogu u istoj predstavi dodijeljena je Tatjani Šojić, a najbolja muška nagrada, Emiru Hadžihafisbegoviću.

Najbolja predstava Žirija publike u cjelini, je "Pijana noć 1918" Narodnog pozorišta Tuzla, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Davoru Goluboviću za ulogu Dine Zolj, u izvođenju predstave "Sjećaš li se Doli Bel".

Najbolja ženka uloga žirija pripala je Elmi Lizde Kurt za ulogu Anice, u predstavi "Majka ili sve lutke idu u raj".