latinica  ћирилица
01/12/2019 |  15:42 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Pribojčanin najbolji na "Huko huko kupu"; Ulovljene tri mladice

Mladen Savović iz Priboja pobjednik je "Huko huko kupa", dvodnevnog takmičenja u lovu mladice, koje je na gornjem toku Drine organizovalo fočansko Sportsko-ribolovno društvo "Mladica".
Mladen Savović iz Priboja pobjednik je "Huko huko kupa" - Foto: SRNA
Mladen Savović iz Priboja pobjednik je "Huko huko kupa"Foto: SRNA

Ovo nekada tradicionalno takmičenje, koje je obnovljeno prošle godine nakon pauze od 12 godina, privuklo je 28 majstora udice iz BiH, Srbije i Crne Gore, a ulovljene su tri mladice.

Pobjedničku, dugu 66 centimetara, Savović je upecao na sunđerastog peša prvog dana takmičenja u poslije podnevnim časovima na lokalitetu Patkovina oko dva kilometra nizvodno od Foče.

Drugo mjesto pripalo je domaćem mladičaru Milanu Kostoviću sa ulovom dugim 53 centimetra, a treće, takođe, takmičaru iz Foče Aleksandru Radanoviću, sa manjim primjerkom mladice, koja nije ni mjerena.

Pribojčanin Mladen Savović priča da je njegov ulov vagao oko tri i po kilograma i da mu je to prva mladica na Drini.

On je rekao da je do sada mladicu ulovio samo na Limu, ali da mu je ova na Drini posebna bez obzira što nije mnogo velika.

- Mladicu je veoma teško prevariti, važni su način na koji ćete bacati određene varalice, na kom mjestu... ostalo je sve stvar strpljenja i broja zabačaja na bilo kojoj vodi. Što veći broj zabačaja, veća je vjerovatniooća da će mladica zagristi - rekao je Savović.

Poznati fočanski mladičar Milan Kostović "drinsku kraljicu" je ulovio na cofa, drugog dana takmičenja u jutarnjim časovima, u mjestu Paunci oko šest kilometara nizovodno od Foče.

- Uzela je blizu obale, borba je kratko trajala. Mladičarim od malena i otac i stric su mladičari, tako da je to kod nas tradicija, a moj najveći trofej je mladica od 120 centimetara, između 15 i 18 kilograma, koju sam ulovio ispod Bolnice - priča Kostović.

On dodaje da mladice ima u Drini, ali priznaje da se Fočaci ne mogu, kao što je to bilo nekada, pohvaliti velikim brojem primjeraka ove plemenite vrste ribe, koja je na vrhu lanca ishrane, zbog čega i nosi epitet "drinske kraljice".

On je istako da nemaju bijele ribe koju mladica jede, a zbog čega i ona nestaje.

- Drina je mnogo hladna od vode iz akumulacije HE `Mratinje` na Pivi, koja se ispušta sa dubine ispod 150 metara, čija je temperatura oko dva, tri stepena, što mladica i pastrmka mogu da trpe, ali druge ribe ne mogu. Vodostaj se stalno mijenja, voda se diže i spušta, što remeti stanište ribama, pa one bježe ka višegradskom jezeru gdje im je toplije - upozorava Kostović.

On je apelovao da se dodatno unaprijedi rad ribočuvarske službe da bi se u najčistijem i najatraktivnijiem dijelu toka Drine zaštitila populacije mladice i drugih vrsta ribe.

Predjednik Sportsko-ribolovnog društva "Mladica" Milan Rudinac zadovoljan je odzivom ribolovaca i njihovim učinkom.

- Bez obzira što nas voda nije najbolje poslužila svi takmičari su prezadovoljni sa ova dva dana na rijeci, a posebno mi je drago što je ponovo prvo mjesto osvojio gost sa strane, koji nije iz našeg matičnog udruženja - rekao je Kostović.

On je dodao da će se domaćini potruditi da "Huko huko kup" iz godine u godinu bude sve masovniji.

Takmičenje nazvano po latinskom imenu za mladicu i ove godine je održano na početnih tridesetak kilometara toka rijeke Drine, od ušća Pive u Taru do granice sa Federacijom BiH.