latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:47 ⇒ 02/12/2019 | 09:11 | Autor: RTRS

Šta donosi novi zakon o visokom obrazovanju?

Pred poslanicima Parlamenta Srpske naredne sedmice bi se trebali naći nacrti zakona o visokom obrazovanju i obezbjeđivanju kvaliteta visokog obrazovanja.

Ova zakonska rješenja trebalo bi da stvore pravnu pretpostavku za cjelokupnu reformu visokog obrazovanja.

Studenti i veći dio akademske zajednice pozdravljaju odluke o uvođenju besplatnog školovanja na prvom i drugom ciklusu studija i pokrivanju svih troškova studentima na sufinansiranju.

Nacrtima zakona predvićene su brojne promjene - u Savjetu za razvoj obrazovanja prvi put biće predstavnici privrede.

Osniva se Institut za multidisciplinarne studije, Agencija za akreditaciju prerasta u Agenciju za visoko obrazovanje, povećavaju se uslovi za osnivanje fakulteta i uvodi mogućnost organizovanja studijskih programa na stranom jeziku.

Mehanizmi kontrole biće oštriji, a ministar i prosvjetna inspekcija moći će izdavati zabranu rada visokoškolskim ustanovama kod kojih se utvrde nepravilnosti u radu.

- Uvodimo prvi put Institut kratkih strukovnih studija, kao dijela studija prvog ciklusa od 60 -120 ECST bodova, i to je upravo namijenjeno onim studentima koji žele što prije izaći na tržište rada s mogućnošću da nastave svoje studije prvog ciklusa - pojasnio je Srđan Rajčević, ministar za naučno - tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Novoizabrani rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić pozdravlja novitete.

Korak naprijed je, kaže, podizanje uslova za izbore u zvanja. Ključni problem oba javna univerziteta vidi u internacionalizaciji.

Ističe, s rektorom Banjalučkog univerziteta predložiće da zakonom bude definisano da javni univerziteti postanu institucije od posebnog značaja.

- Mislim da bi to bilo jako dobro zbog nelojalne konkurencije privatnih Univerziteta u Republici Srpskoj. To bi dva javna univerziteta dovelo u povoljniji položaj - istakao je Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Studente posebno raduje uvođenje besplatnog školovanja za prvi i drugi ciklus studija, za sve one koji redovno čiste godine.

Prvi put troškova su oslobođeni i studenti na sufinansiranju. Kažu, najvažnija je dobra organizacija i uslovi školovanja.

Sara Begić, studentkinja farmacije u Banjaluci, navodi da je to odlična ideja.

 - Јa nisam na budžetu, na sufinansiranju sam i to je ok cijena, ali ima studenata koji bi htijeli da studiraju ali ne mogu sebi priuštiti to sufinansiranje - dodaje Sara.

Resorni ministar kaže da ima odličnu saradnju sa studentskim predstavnicima. Podržava njihov zahtjev za snažnije angažovanje u proces odlučivanja, ističući da će se još razgovarati o ovom pitanju.

- Sigurno će se ići u pravcu davanja većih ovlaštenja studentskim predstavnicima prilikom odlučivanja na javnim univerzitetima - kaže Rajčević.

Rajčević je ocijenio da je riječ o dobrim zakonskim rješenjima koja su usaglašena sa praksom u regionu, kao i najboljim evropskim standardima.