latinica  ћирилица
01/12/2019 |  18:57 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

"Tijanin zakon" stupio na snagu

U Srbiji su danas na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona, kojim je za ubice djece predviđena kazna doživotnog zatvora.

Inicijator ovih izmjena bio je Igor Јurić, otac brutalno ubijene 15-godišnje Tijane Јurić i osnivač Fondacije sa njenim imenom.

Icijativa za donošenje Tijaninog zakona, kako ga javnost u Srbiji prozvala, pokrenuta je prije tri godine.

Tijana Јurić oteta je i ubijena 2014. godine u blizini sela Bajmok. Brzom akcijom policije, ubica je uhapšen. Od tada kreće borba Tijanog oca Igora da putem fondacije koja nosi njeno ime, utiče na državu da napravi velike promjene u Krivičnom zakonu za ovakve i slične zločine.

- Znam kako je biti otac jedne devojčice pred kojom je svijetla budućnost i kako je biti otac iste te djevojčice koja je ubijena na najmonstruozniji način. Svjestan sam da će ova kazna doživotnog zatvora biti velika odgovornost za sudije, jer danas dodijeliti takvu kaznu uopšte nije lako - kaže Igor Јurić.

Ideja da se u srpsko krivično zakonodavstvo uvede kazna doživotnog zatvora za sve koji ubiju dijete, maloljetnika, ali i trudnu ženu, konačno je stupila na snagu.

- Izmjene krivičnog zakonika će olakšati primjenu i pomoći u pomoći za bezbjedniju Srbiju. Omogućiće da svi oni monstrumi koji ubiju dete, dobiju doživotnu robiju. Želimo da ih spriječimo da budu u prilici da ponove bilo kakvu sličnu vrstu zločina - naglasio je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Da li je pooštravanje kaznene reakcije društva pravi potez, pokazaće vrijeme, ali činjenica je da ova odluka znači i tektonsko pomjeranje u krivičnom zakoniku.

- Ono što je posebno interesantno jeste to da se za krivična djela, pored kazne doživotnog zakona, gubi i mogućnost uslovnog otpusta. To su jako oštre promjene, koje će sistematski poremetiti zakon - ističe Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta i bivši sudija.

Ovu vrstu kazne, čije izvršenje ne može da zastari, sudovi će moći da izriču samo počiniocima najbrutalnijih krivičnih djela, koja budu izvršena počev od 1. decembra, ali ne i mlađima od 21 godine.