latinica  ћирилица
02/12/2019 |  09:00 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Fond: Odluka o liječenju male Ivane do kraja sedmice

U Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Republike Srpske u petak je stigla potvrda da će klinika u Parizu primiti na liječenje teško bolesnu trogodišnju djevojčicu Ivanu Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva, potvrdila je direktorka Fonda Јasminka Vučković.
Ivana Bjelogrlić - Foto: RTRS
Ivana BjelogrlićFoto: RTRS

Vučkovićeva je za Euroblic rekla da su roditelji djevojčice dostavili predračun, kojim se potvrđuje da će liječenje koštati 295.249 evra.

O Ivaninom daljem liječenju sutra će se izjasniti stručna komisija, a konačnu odluku će, kako je i propisano, donijeti Upravni odbor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Republike Srpske.

Vučkovićeva je rekla da je upoznata s tokom Ivaninog lijčenja, da se djevojčica već godinu dana liječi u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske i da s majkom boravi u Roditeljskoj kući u Banjaluci.

Ona kaže da je razgovarala sa Ivaninom majkom i objasnila joj kakva je procedura.

- Objasnila sam joj da treba da podnese zahtjev i dostavi dokumentaciju i da ćemo potom odlučiti u najkraćem mogućem roku. U petak je dokumentacija kompletirana, te je omogućeno da se o Ivaninom daljem liječenju odlučuje u skladu sa propisima po kojima radi Fond solidarnosti - pojasnila je Vučkovićeva.

Dodala je da ona ni u jednom, pa ni u ovom slučaju, ne može unaprijed reći kakva će biti odluka.

- Nikome ko dostavi zahtjev ne mogu unaprijed reći "to će biti riješeno". Odluku ne donosim ja, kompletnu medicinsku dokumentaciju analizira stručna komisija i daje prijedlog za dalje liječenje, a nakon toga Upravni odbor na osnovu kompletne dokumentacije donosi odluku. Nadam se da će, ako sve bude teklo po planu, UO odluku donijeti do kraja ove sedmice - istakla je Vučkovićeva.

Podsjećamo, trogodišnjoj Ivani Bjelogrilić u septembru prošle godine dijagnostifikovan je karcinom bubrega, nakon čega su u zdravstvenim ustanovama u Banjaluci i Beogradu uslijedile operacija, te hemoterapija zračenjem, ali su najnoviji pregledi pokazali da se bolest proširila i zahtijeva dalje liječenje.