latinica  ћирилица
02/12/2019 |  09:10 | Autor: TANЈUG

Evropska komisija ustanovila da je češki premijer u sukobu interesa?

Evropske komisija ustanovila je da je češki premijer Andrej Babiš u sukobu interesa zbog svog bivšeg poslovnog carstva koje je ostavio u nadležnosti povjereničkih fondova, piše češki nedjeljnik Respekt, pozivajući se na neimenovane izvore.
Andrej Babiš - Foto: The Wall Street Journal
Andrej BabišFoto: The Wall Street Journal

Evropska komisija je saopštila da je rezultate istrage dostavila češkim vlastima, prenosi Rojters, koji navodi da za sada nije mogao da potvrdi autentičnost dokumenta.

Češki list kaže da informacije o dokumentu potiču iz dva izvor upoznata sa njegovom sadržinom, prenosi dalje britanska agencija.

Rojters dodaje da informacije o dokumentu nema ni portparol Agrofert grupe, u kojoj se nalazi najveći dio Babišovih sredstava, čiju je vrijednost magazin Forbs procijenio na oko 3,5 milijardi američkih dolara.

Kompanije u sklopu Agrofert grupe su bile primaoci najvećih subvencija EU za sprovođenje poljoprivrednih i investicionih fondova u Češkoj, javlja Rojters.

Te kompanije od 2017 vode povjerenički fondovi u sklopu dogovora koji je Babiš postigao sa češkim vlastima kako bi poslovanje bilo u skladu sa češkim zakonom o sukobu interesa.

U preliminarnoj istrazi, čiji su dijelovi, kako navodi Rojters, isplivali u junu ove godine, navedeno je da postoji mogućnost da se od Češke zatraži da EU vrati milione evra koje je Unija u sklopu pomoći uplatila na račune kompanija Agrofert grupe.