latinica  ћирилица
02/12/2019 |  10:38 ⇒ 10:43 | Autor: SRNA

Ljubinka Bobić - Nenadmašna "Gospođa ministarka"

Јedna od najboljih srpskih pozorišnih glumica Ljubinka Bobić, nenadmašna Nušićeva "Gospođa ministarka", umrla je 3. decembra 1978. godine.
Ljubinka Bobić - Foto: Wikipedia
Ljubinka BobićFoto: Wikipedia

Ljubinka Bobić, član Narodnog pozorišta u Beogradu, započela je karijeru 1921. godine tumačeći uloge naivnih, nestašnih, vragolastih djevojaka.

Kasnije prelazi na karakterne uloge, a njenu karijeru najviše je obilježila nenadmašna interpretacija Živke u "Gospođi ministarki". Tu ulogu igrala je 265 puta.

Rođena je u Kruševcu u siromašnoj porodici kao drugo od petoro djece. Teatar ju je privlačio i svojom upornošću postaje član Narodnog pozorišta u Beogradu.

Njen talenat otkrio je Branislav Nušić u jeku Velikog rata 1915. godine u Skoplju, gdje ju je porodica poslala kod rođaka. Zahvaljujući njemu, počela je da statira.

Član Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 1920. i radi u toj ustanovi do penzionisanja. Nije igrala samo za vrijeme Drugog svjetskog rata jer je odbila da zasmijava publiku dok je zemlja okupirana.

Dobila je Zlatnu arenu 1957. godine za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu "Pop Ćira i pop Spira".

Dobitnik je Sedmojulske nagrade Srbije, a statuu "Zlatni ćuran" za životno djelo dobila je 1976. godine za ulogu Živke u predstavi "Gospođa ministarka".

Poštanska marka sa likom Ljubinke Bobić štampana je 2003. godine. Ulica u Novom Beogradu nosi njeno ime. Postoje još dvije u Srbiji sa njenim imenom - u Јakovu i u Lazarici u Kruševcu.