X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
02/12/2019 |  10:56 ⇒ 11:00 | Izvor: sputniknews.com

Hrvatska pristala na ultimatum SAD i NATO

Nakon što je Hrvatska krajem oktobra u Briselu, kao i neke druge članice NATO, dobila gotovo ultimatum od SAD i NATO da za šest nedjelja sastavi konkretan plan kako da dođe do izdvajanja od dva odsto BDP-a za odbranu, hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević rekao je da je takav plan napravljen.
Damir Krstičević - Foto: SRNA
Damir KrstičevićFoto: SRNA

- Hrvatska će biti u "zelenom" - rekao je Krstičević za Večernji list.

Kako se navodi, na samit NATO, koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu, putuju i Krstičević i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Tom prilikom će preuzeti javnu obavezu da će Hrvatska tih dva odsto izdvajanja dostići za pet godina, odnosno 2024., kada će zemlja za odbranu trošiti 9,4 milijardi kuna godišnje.

Hrvatska sada izdvaja oko 1,68 odsto BDP-a na odbranu, a u to su uračunate i vojne penzije veterana.

List navodi da Hrvatska manje troši na opremanje i modernizaciju, odnosno nabavku novih oružanih sistema i modernizaciju postojećih i dodaje da je Hrvatska najgora među 28 članica NATO i nalazi se na posljednjem mestu po trošenju za opremanje i modernizaciju, prenio je Tanjug.

U Evropi najviše troši Velika Britanija - 61 milijardu dolara, Njemačka oko 55, Francuska oko 51, Italija 25, Kanada 22,5, Turska i Španija po 13 milijardi i Poljska 12 milijardi dolara.